Család

Igazi klasszikus étel egy kicsit másképp

Rizskoch vagy más néven  rizsfelfújt egy igazi klasszikus étel, amelyet sokan szeretnek, de az „ahány ház, annyi szokás”, mondás ennél a receptnél is igaz.

Mindig újítunk egy kicsit, kipróbálunk más összetevőket. Ez  a rizsfelfújt receptnél is így volt.

Nézzük a hozzávalókat:

  • 40 dkg rizs
  • 1 liter kókusztej
  • 3 dl víz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál szőlőcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg vaj
  • 3 evőkanál liszt
  • 5 db tojás

Elkészítés:

Megmossuk a rizst a cukor felével és a vaníliás cukorral feltesszük főni. (kevergetjük, hogy le ne égjen) Addig főzzük még teljesen elfő a leve, ezután hozzáöntjük a kókusztejet, lefedjük fedővel majd a saját gőzében szépen párolódik. Ha megfőtt kihűtjük.

Amíg a rizs párolódik elkészítjük a többi hozzávalót. A tojásokat kettéválasztjuk és a tojássárgákat a maradék cukorral és a vajjal habosra keverjük, majd a citrom héját is belereszeljük és amikor kihűlt a rizs hozzáadjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan, kisebb adagokban hozzáadjuk a rizshez.

Ezután egy hőálló edénybe öntjük és 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt aranysárgára sütjük.

Tippek:

Tálalhatjuk gyümölccsel, gyümölcsmártásokkal vagy csokiöntettel.

A hagyományos rizs helyett használhatunk jázminrizst is, amely illatos, hosszú szemű rizsfajta egész dél-kelet Ázsiában közkedvelt, de manapság már az egész világon elterjedt. A jázminrizs illatát és ízét tekintve sokkal kellemesebb valamint egészségesebb, tápláló összetevőkben gazdag.

(fotó: mindmegette.hu)

 

Szólj hozzá!