Rizskoch vagy más néven rizsfelfújt egy igazi klasszikus étel, amelyet sokan szeretnek, de az „ahány ház, annyi szokás”, mondás ennél a receptnél is igaz.
Mindig újítunk egy kicsit, kipróbálunk más összetevőket. Ez a rizsfelfújt receptnél is így volt.
Nézzük a hozzávalókat:
- 40 dkg rizs
- 1 liter kókusztej
- 3 dl víz
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 evőkanál szőlőcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg vaj
- 3 evőkanál liszt
- 5 db tojás
Elkészítés:
Megmossuk a rizst a cukor felével és a vaníliás cukorral feltesszük főni. (kevergetjük, hogy le ne égjen) Addig főzzük még teljesen elfő a leve, ezután hozzáöntjük a kókusztejet, lefedjük fedővel majd a saját gőzében szépen párolódik. Ha megfőtt kihűtjük.
Amíg a rizs párolódik elkészítjük a többi hozzávalót. A tojásokat kettéválasztjuk és a tojássárgákat a maradék cukorral és a vajjal habosra keverjük, majd a citrom héját is belereszeljük és amikor kihűlt a rizs hozzáadjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan, kisebb adagokban hozzáadjuk a rizshez.
Ezután egy hőálló edénybe öntjük és 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt aranysárgára sütjük.
Tippek:
Tálalhatjuk gyümölccsel, gyümölcsmártásokkal vagy csokiöntettel.
A hagyományos rizs helyett használhatunk jázminrizst is, amely illatos, hosszú szemű rizsfajta egész dél-kelet Ázsiában közkedvelt, de manapság már az egész világon elterjedt. A jázminrizs illatát és ízét tekintve sokkal kellemesebb valamint egészségesebb, tápláló összetevőkben gazdag.
(fotó: mindmegette.hu)