A gasztronómiában nem csak bonyolult ételekkel lehet nagyot alkotni pl: a tojásos nokedli egy klasszikus és közkedvelt étel, amely nem bonyolult mégis sokak kedvence. Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné és talán nyáron van a szezonja, hiszen friss fejes salátával az igazi. Elkészítése nem bonyolult, a nokedli szaggatása okozhat problémát, de azt is meg lehet hamar tanulni. Ebben nekem nagy segítség volt az édesanyám, de biztos a nagymamák is pontos oktatást tartanak, amennyiben szükség van rá.
Nézzük mi kell hozzá:
- 3 tojás (tésztához)
- 350 ml víz
- 1 tk só
- 500 g liszt
- 1 ek olaj (a tésztára)
- 5 tojás (tésztára)
- só, bors
- 20 g vaj
Salátához:
- 1 fejes saláta
- só
- cukor
- ecet
- víz
Elkészítése:
A lisztből és 3 darab tojásból, kevés vízből keverjünk ki egy masszát és közben adjunk hozzá sót. A tészta állaga folyós legyen, de mégis kicsit tömörebb állagú, mert ha túl folyósra hagyjuk, akkor nem lesznek szép formájú nokedlik. Nokedliszaggatóval forró, sós vízbe szaggatjuk a masszát, (célszerű kisebb adagokban) miután újra felforrt szűrőkanállal kiszedjük őket és hideg víz alatt leöblítjük. Végül a nokedliket összeforgatjuk az olajjal.
A maradék tojásokat kevés sóval és borssal felverjük. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd beletesszük a nokedlit. A felvert tojásokat ráöntjük és addig sütjük, amíg a tojások éppen csak kezdenek megszilárdulni (ne szárítsuk ki). Friss ropogós salátával tálaljuk.
Jó étvágyat!
(fotó: nosalty.hu)