A könnyen, gyorsan elkészíthető sütiknél nincs jobb, legfőképpen akkor, amikor kevés időnk van rá. Igaz azt mondják „a nőnek a konyhában a helye”, de mi nők tudjuk, hogy ez nem így van. Szóval ha édességre vágyunk, de nem szeretnénk órákat a konyhapult mögött tölteni, akkor készítsünk browniet. Ez a finom édesség az Amerikai Egyesült Államokból ered és szerintem még azok is el tudják készíteni, akik eddig csak tojásrántottát sütöttek.
A legenda szerint úgy találták fel, hogy egy szórakozott szakács elfelejtett sütőport tenni a csokoládétortába (és milyen jól tette). Számos brownie recept létezik, és sok fajtája nagyon egyszerűen elkészíthető. Íme az egyik:
Hozzávalók:
- 250 g étcsoki (jó minőségű legalább 75%)
- 100 g vaj
- 4 db tojás
- 150 g liszt
- 100 g szőlőcukor
- 1 fél vanília rúd (vagy Bourbon vaníliás cukor)
- 8-10 db dió
Elkészítése:
Csokit és a vajat vízgőz felett összeolvasztjuk, összekeverjük, amíg egységes massza nem lesz. Levesszük a vízgőzről, hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, és a lisztet. Egy kb. 20 cm átmérőjű formát vajjal kikenünk, ebbe kanalazzuk a masszát, hideg sütőbe tesszük, 180 fokra állítjuk a sütőt, és 15 percig sütjük. Ha ragadós a közepe és ropogós a kérge, akkor jó, ezt tűpróbával ellenőrizzük. A brownie lényege, hogy nem szabad túlsütni.
Tippek:
Dió helyet használhatunk pl.: mandulát és a már elkészült süteményhez tálalhatunk tejszínhabot, vaníliafagyit és ha még mindig nem lenne elég csokis, akkor csokiöntetet is.
Figyelem! Nem kell hozzá sütőpor!
Jó étvágyat!
(fotó: pixabay.com)