26.7 C
Komló
2024. június 22.
spot_img
KezdőlapHírekSzabadulna a gesztenyési kultúrháztól az önkormányzat

Szabadulna a gesztenyési kultúrháztól az önkormányzat

Komló – Eladná az önkormányzat a gesztenyési kultúrházat. Ez azonban nem mindenkinek tetszik.

Olvasóink keresték fel portálunkat, hogy jelezzék, aláírást gyűjtenek a gesztenyési városrészben, miután kiderült, hogy az önkormányzat licit útján értékesítené a gesztenyési kultúrházat. A tiltakozók többek között kifogásolják, hogy a közintézményen „potom pénzért” adnának túl (vagyis „elherdálják a közvagyont”), illetve, hogy az épület nélkül a jövőben nem lesz olyan létesítményük, ahol a rendezvényeiket megtarthatnák.
Tiltakozó plakát az épület ajtaján – fotó: K. E.
Érdeklődtünk a Városházán, mi az oka annak, hogy el akarják adni az ingatlant.
Polics József polgármester kérdésünkre elmondta, az épület évek óta kihasználatlan, 2015. júliusa óta üresen áll, és előtte is csak rövidebb időszakokra volt bérlője. A hasznosításával már korábban is próbálkoztak – eredménytelenül. Ha mégis sikerült  bérbe adni, akkor a működésre minden területen az adóssághalmozás (elmaradt közüzemi díjak, bérleti díjak) volt a jellemző. „A klasszikus közösségi élet a 365 napból csak pár napra korlátozódott” – fogalmazott a polgármester.
Rákérdeztünk arra is, mi alapján határozták meg az 1152 négyzetméter alapterületű ingatlan, és a rajta álló 235 négyzetméter hasznos alapterületű épület kikiáltási árát 4,7 millióban. Polics József ezzel kapcsolatban mindössze annyit közölt, hogy a kikiáltási árat értékbecslés alapján a Gazdasági és Településfejlesztési Bizottság határozta meg.
Bányász Presszóként is működött a létesítmény – fotó: K. E.
Összehasonlításként: ugyanott, azaz a gesztenyési családi házas övezetben közel ugyanennyiért, 4,4 millióért árulnak egy üres, 96 négyzetméteres lakóházat 662 négyzetméteres területtel, illetve 6,5 millióért egy 97 négyzetméter alapterületű házat 1180 négyzetméteres telekkel. Persze, nem kizárt, hogy a kultúrház a kikiáltási árnál jóval magasabb áron kel majd el, ez azonban attól függ, hány jelentkező lesz az ingatlanra.
Polics József tájékoztatása szerint már többen érdeklődtek az adásvétellel kapcsolatban, de eddig a kiírást csak egy vállalkozás vásárolta meg. (Ez a határidőig, vagyis április 26-ig még változhat.) A tiltakozók úgy értesültek, hogy ablakkiállító termet, vagy raktárat terveznek a helyére – utóbbit egy helyi fafeldolgozó üzem.
Ráférne már egy felújítás – fotó: K. E.
Arra a kérdésre, hogy van-e bármi esély önkormányzati tulajdonban tartani a kultúrházat, a polgármester konkrétan nem válaszolt, de elmondta, hogy az épület évtizedek óta nem működött kultúrházként, mert nem volt rá igény. Hozzátette: „Az összes civil közösség a városban megtalálja a működéséhez szükséges helyszíneket. A Gesztenye Nap megrendezését az értékesítést nem akadályozza meg, hisz az épülethez kapcsolódó ingatlan terület úgy került lehatárolásra, hogy a rendezvény a közterületi mozgás, a közművek, mind előírás szerint biztosított legyen. Véleményem szerint az épületet azzal mentjük meg, hogy gazdát találunk neki. Az új gazda pedig reményeim szerint Gesztenyésben lakó, komlói vállalkozó lesz ” – árulta el Polics József.
A licit április 29-én 9 órakor lesz a polgármesteri hivatal 204-es tárgyalótermében.
- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más