25.7 C
Komló
2024. május 27.
spot_img
KezdőlapHírekKözpénzből családi nap fideszes politikusokkal

Közpénzből családi nap fideszes politikusokkal

Komló – Április 14-én „Polgári Piknik és Családi Nap” néven tartottak – közpénzzel támogatott – rendezvényt a sikondai pihenőparkban. Lapunk egy olyan szórólapról értesült az eseményről, amelyen Róna Ágnes fideszes képviselőjelölt invitálta a lakosságot a részvételre. Érdeklődtünk a politikusjelöltnél, hogy mennyi pénzt kaptak a rendezvényre, és miért csak fideszes politikusokról készült képeket látni a közösségi oldalakon. Róna állítja, ő semmiről sem tud.

Nem vertek nagydobra egy április 14-én megtartott, előzetes regisztrációhoz kötött komlói rendezvényt. Mi legalábbis csak úgy szereztünk róla tudomást, hogy a közösségi oldalakon felbukkant egy plakát, amiről kiderült néhány részlet.

A meghívón Róna Ágnes fideszes képviselőjelölt fotója szerepel, de se a Fideszhez köthető arculati elemek, se a párt neve nem jelent meg a plakáton. (Mondjuk ez annyiban nem meglepő, hogy a Fidesz pártlogó még azokon a képeken sem kapott helyet, ahol a Fidesz színeiben induló jelölteket bemutatták – csupán egy szolid narancssárga kör utal a párt jellegzetes narancs színére.)

A rendezvény egyik (?) plakátja

Az eseményt, amelyen fellépett Polgár Peti, volt kézműves foglalkozás gyermekeknek és arcfestés is, több kormánypárti politikus is megjelent. A közzétett képek szerint Polics József polgármester (Fidesz-KDNP) és a fideszes képviselőjelöltek biztosan ott voltak, de Kamarás Péter pécsi KDNP-s és Varga Tibor siklósi KDNP-s politikus is megjelent.

A plakát szerint az ingyenesen látogatható rendezvényen egy előzetes regisztráció után bárki részt vehetett, de a megadott link nekünk nem működött. A meghívón ugyanakkor szerepelt a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Pannónia Ifjúsági Egyesület logója, továbbá az, hogy „a rendezvényt Magyar Kultúráért Alapítvány” támogatja.

A Petőfi Kulturális Ügynökség és a Magyar Kultúráért Alapítvány Demeter Szilárdhoz tartozik. Csak az alapítvány 150 millió forintos támogatást kap az államtól (2023-tól kezdődően örökké) a 2444/2021-es kormányhatározat szerint. Vagyis a sikondai rendezvényt közpénzből (is) valósították meg. A Pannónia Ifjúsági Egyesület egy pécsi szervezet, amelynek Facebook-oldala egy éve mutatott először és utoljára aktivitást. Elnöke Seres Gábor.

A Fidesz komlói jelöltjei Sikondán. Fotó: Facebook

Megkérdeztük Róna Ágnes képviselőjelölttől, nem tartja-e aggályosnak, hogy kampányidőszakban, közpénzből valósít meg egy ilyen rendezvényt. Továbbá arra is rákérdeztünk, pontosan ki és mekkora összeget kapott a Magyar Kultúráért Alapítványtól és milyen célra. A válasz meglepő volt.

„Magam is egy plakátról értesültem”

„A tárgyi rendezvény, ahogy Ön is írja, a sikondai pihenőparkban került megrendezésre, ami egy mindenki számára elérhető, nyilvános helyszín, ezzel együtt a rendezvény is szabadon látogatható volt. A közösségi eseményről magam is egy plakátról értesültem. Örülök minden olyan kezdeményezésnek, ami színesíti Komló kulturális, közösségi életét, és szívesen is veszek részt barátaimmal, kollégáimmal minden helyi rendezvényen, függetlenül attól, hogy azt éppen ki, mikor szervezte.

Körülbelül 300 résztvevő lehetett, családok, idősebbek, fiatalok egyaránt, sok gyerek is volt. Arról viszont nem tudok nyilatkozni, hogy milyen értékrendű emberek voltak, de nem is tartom releváns kérdésnek egy közösségi eseménynél. Mindannyian komlóiak vagyunk, itt élünk, együtt, nincs semmi szükség a felesleges megosztottságra” – írta lapunknak küldött válaszában a képviselőjelölt.

Arra viszont, hogy ha nem ő, akkor ki szervezte az eseményt, mekkora összegből, és – a fotók tanúsága szerint – miért csak kormánypárti politikusok voltak a meghívottak/megjelentek között, a képivselőjelölt nem reagált. Országos jelenség ugyanakkor, hogy civil szervezetek civil rendezvényeken folytatnak kampánytevékenységet közpénzből.

Ha valaki esetleg tudja a választ a feltett kérdésekre, szívesen fogadjuk az információkat!

 

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más