Hírek

Komló Összeköt: Nem egy szokványos éven van túl a város

Komló – Megtartotta első, évindító sajtótájékoztatóját a Komló Összeköt Egyesület.

Az eseményen Ferenczy Tamás a KÖT elnöke, Kispál László alpolgármester, dr. Barbarics Ildikó frakcióvezető és dr. Szakács László MSZP-s országgyűlési képviselő értékelte a mögöttük álló időszakot, és beszélt a jövőbeli terveikről.

Ferenczy Tamás nyitotta meg a sajtótájékoztatót. A KÖT elnöke visszaemlékezett az egyesület megalapítására, beszélt a kezdeti félelmeikről. Amikor elindították az összefogást, tartottak attól, hogy támadhatók lesznek miatta, vagy, hogy nem tudják a város lakosságának feléjük támasztott igényeit teljesíteni. A választási eredmények utólag viszont az összefogást igazolták szerinte.

„Azon voltunk és azon vagyunk ma is, hogy a város működőképessége minél színvonalasabb legyen.”

Dr. Barbarics Ildikó a váratlan, járvány helyzet okozta kihívásokról beszélt, nyitó gondolataiban. A vírushelyzet okozta feladatok mellett, a különleges jogrend miatt a polgármesterre szálló felhatalmazás sem könnyítette meg a helyzetüket.

Ennek ellenére aktív módon igyekeztek részt venni a helyzet kezelésében, rászorulókat segítettek, maszkokat osztottak – emelte ki.

Megemlítette, hogy a polgármester több esetben a frakciónak ellentmondva hozott meg döntéseket. A város költségvetésének elfogadását, a médiapályázatot és a városgondokság vezetőjének kinevezését hozta fel példaként. Ennek ellenére véleménye szerint az együttműködés jellemezte a frakció tevékenységét.

Kitért arra is, hogy fontos beruházások valósultak meg az elmúlt időben. Példaként említette a két barnamezős beruházást, melyek közül a bányászfürdő már elkészült, a Juhász Gyula utcai beruházás pedig jelenleg is folyamatban van. Ezek mellett elkészült a felújított Petőfi tér, a Szilvási út első szakasza, a Függetlenség utca felújítása, épül az új buszpályaudvar, és a szennyvíztisztító telepet is korszerűsítették, melynél közbenjárásukkal 48 millió forintot sikerült megtakarítania a városnak.

Kispál László alpolgármester a közelgő beruházásoknál maradva a városba érkező 3,4 milliárd forintos állami támogatásból megvalósuló fejlesztéseket emelte ki mint a következő évek legfontosabb projekjei. A városba érkezett forrás segítségével megépül bétai elkerülő út, megújul a Kisbattyáni út, megvalósulhat a színház melletti Kaptár projekt, és idegenforgalmi fejlesztésként a Dínópark.

Dr. Szakács László országgyűlési képviselő zárta a megszólalók sorát. Aggályosnak tartja, hogy az önkormányzatok hatásköreit illetve forrásait elkezdte csorbítani a kormány.

„Tavaly elvitte az idegenforgalmi adót, a súlyadónak egy jó részét, és most elviszi az idei évben ezt a kettőt, és még mellé elviszi az iparűzési adó felét is. Ezek azok a szabad pénzeszközök amivel az önkormányzat tud segíteni, tudja élhetőbbé tenni egy városnak az életét. Amitől önkormányzat egy önkormányzat.” – nyilatkozta.

Ezért a héten benyújt egy olyan javaslatot a minisztériumba, hogy úgy egészítsék ki az 25 ezer fő alatti települések költségvetését, hogy ne legyen kevesebb forrásuk mint 2018-ban vagy 2019-ben. Hogy a szolgáltatások ugyanolyan szinten tudjanak működni.

/címlapkép: 7300.hu/

Szólj hozzá!

Hirdetés