17.1 C
Komló
2024. június 25.
spot_img
KezdőlapHírekGogen testvére és a néhai Komlói Televízió főszerkesztője is képviselő lenne

Gogen testvére és a néhai Komlói Televízió főszerkesztője is képviselő lenne

Új jelöltek, régi visszatérők, korábban csapatban, de most egyedül induló politikus, és egy új párt a pályán. Összeszedtük, amit jelenleg tudni lehet a komlói önkormányzati választás kapcsán. 

Közzétették a júniusi önkormányzati választásokon induló jelöltjeik névsorát a nagyobb pártok és szervezetek. Vannak meglepetések, de a polgármesteri székért csak régi motorosok indulnak. De nézzünk, honnan indulunk.

Öt évvel ezelőtt az ellenzéki pártokat tömörítő Komló Összeköt Egyesület (KÖT) jelöltjei nyerték a komlói választásokat. A város nyolc körzetéből hetet vitt az ellenzék, miután választási csalásra hivatkozva megismételt választásokat tartottak a kenderföldi körzetben. Polics József fideszes polgármester viszont még ennek ellenére is nyerni tudott Ferency Tamással szemben.

Így állt elő az a helyzet, hogy a testületet a kompenzációs listás helyeket beleszámítva 7-5 arányban alkották ellenzéki képviselők a Fidesszel szemben, vagyis Polics József kisebbségben vezette a várost ebben az 5 éves ciklusban. Kivéve persze a veszélyhelyzeti időszakot, amikor a különleges jogrendnek köszönhetően egyedül dönthetett egyes kérdésekben.

Ezen a furcsa felálláson változtatna most mindenki.

Ferenczy helyett Barbarics lesz Polics kihívója

Az öt évvel ezelőtti választáshoz képest idén nem indul Ferenczy Tamás, a KÖT korábbi polgármesterjelöltje. Helyette Dr. Barbarics Ildikó ügyvéd, a KÖT frakcióvezetője, a Jogi, Ügyrendi és Közbeszerzési bizottság elnöke méretteti meg magát.

Fontos változás még, hogy Kispál László jelenlegi alpolgármester idén már nem a Komló Összeköt Egyesület színeiben, hanem függetlenként jelöltette magát. Ennek köze lehet egy korábbi nézeteltéréshez, amikor Kispál távolmaradása miatt nem tudta megszavazni a KÖT a közvilágítás visszakapcsolását még márciusban.

Jurinovits Miklós és Gelencsér Ágnes képviselők idén már nem újráznak, és pár új név is feltűnt a KÖT listáján. A teljes névsor a következő:

 • 1. számú körzet: Horváth Attila
 • 2. számú körzet: Dénes István
 • 3. számú körzet: Perleczky Boglárka
 • 4. számú körzet: Dr. Pál Gabriella
 • 5. számú körzet: Hidegkuti Szabolcs
 • 6. számú körzet: Jégl Zoltán
 • 7. számú körzet: Tóth Mário
 • 8. számú körzet: Ágh Attila

A helyi Fidesz körül is történtek változások. Bár a polgármesterjelöltjük maradt Polics József (és láthatóan a választási kampányuk középpontjában is ez szerepel – a szerk.) Bareithné Benke Nikolett egykori alpolgármester, a komlói Fidesz jelenlegi frakcióvezetője idén már nem indul.

Választási plakát Komlón /fotó: 7300/

Vannak viszont visszatérők. Dr. Makra Istvánné, aki már többször betöltötte a képviselői posztot a Fidesz színeiben (utoljára a 2014-es ciklusban), és Dezső Károly, aki már szintén volt önkormányzati képviselő is visszatérhetnek. Utóbbi trágár posztjával tett szert rövid országos ismertségre, amikor „A rohadék zabál” megjegyzéssel osztott meg Kispál Lászlóról egy fotót.

A Fidesz listája a következőképp alakult:

 • 1. számú körzet: Czéder Attila
 • 2. számú körzet: Pálfi László
 • 3. számú körzet: Dr. Makra Istvánné
 • 4. számú körzet: Fenyvesiné Kugelmann Csilla
 • 5. számú körzet: Orsós Ferenc
 • 6. számú körzet: Dezső Károly
 • 7. számú körzet: Róna Ágnes
 • 8. számú körzet: Schalpa Anett

Pécsi jelölteket is indít Komlón a Mi Hazánk Mozgalom

Jelentős változás a 2019-es választásokhoz képest, hogy idén a Mi Hazánk Mozgalom is indít jelölteket a városban, ráadásul mindegyik választókerületben. Polgármesterjelöltjük viszont nem lesz. A jelöltek között pécsi nevek is szerepelnek, ezt azzal indokolták, hogy több komlói képviselőjük fél, hogy az indulás miatt esetleg elveszíthetik a munkahelyüket.

A Komlómédia egykori vezetője a listavezető

Magyar Ferenc, a Komlómédia egykori vezetője is a Mi Hazánk színeiben indul listavezetőként, bár öt évvel ezelőtt még a KÖT jóvoltából kaphatta volna meg a helyi média üzemeltetését.

A városi televízió weboldala helyett egyébként most egy Magyar támogatására buzdító Mi Hazánk Mozgalom hirdetés jelenik meg. „A város vészhelyzeti kormányzását nem ismerjük el, mivel visszaélésekre ad okot, amit meg is tett többször a jelenlegi polgármester” – olvasható a plakáton.

Magyar Ferenc /forrás: Hét Domb Filmfesztivál/

Polics József jelenlegi polgármester a veszélyhelyzet ideje alatt érvénytelenítette Magyar Ferencék városi médiáról szóló szerződését

A Komló Összeköt Egyesület az előző választásokon azt ígérte, hogy nyilvános pályázat alapján választják ki az önkormányzati média üzemeltetését. Végül pályázat nélkül Magyarnak adták volna a megbízást évi 15 millió forintért. Polics József akkor úgy nyilatkozott az üggyel kapcsolatban, hogy nem történt más, mit „mutyi a köbön”, és még csak azt sem tudni, mégis ki kérte fel a céget, hogy nyújtsanak be pályázatot.

Az eredeti tervet végül a covid és Polics József húzta keresztbe. A polgármester először megvétózta a döntést, majd jött a veszélyhelyzet, és az ezzel járó polgármestereket illető különleges jogkör. Polics ezzel élve érvénytelenítette az önkormányzat Magyar cégével kötött szerződését, és pályázatot írt ki, amit a Komlói Újságot működtető HegyhátMédia Kft. nyert el.

A Komló televízió egykori irodája /fotó: 7300/

A Komló Televízió végül 27 év működés után 2021-ben megszűnt, Magyar Ferenc pedig úgy tűnik, most a politikában próbálja ki magát.

A Mi Hazánk komlói jelöltjeinek teljes névsora a következő: Vörös Attila, Paáll Csaba Tiborné, Bányai Tamás, Bozó Kristóf, Horváth Sándor, Kaszap Zoltán, Piller Viktor, Magyar Ferenc.

Független jelöltként indult a fideszes képviselő testvére

Az eddig bejelentett jelöltek mellett Szigetvári Mihályné, Mátyás János, Orsós Sándor és Pista József indul függetlenként. Szigetvári korábban még nem volt jelölt, elmondása szerint a környékén élők biztatására indul. Mátyás korábban a KÖT színeiben mérettette meg magát, de akkor nem sikerült bejutnia a testületbe. Pista József pedig a múltban a Jobbik tagja volt, most szintén független jelölt.

Ami talán a legérdekesebb, hogy az előző választások legnagyobb helyi csataterén, a kenderföldi körzetben idén a fideszes Orsós Ferenc “Gogen” képviselő testvére Orsós Sándor is indul. Öt évvel ezelőtt választási csalás miatt megismételt szavazást kellett tartani a területen, amit az ellenzéki összefogás helyi jelöltje, Hidegkuti Szabolcs (KÖT) nyert meg végül Orsós Ferenccel szemben. 

A fideszes képviselő testvérének indulása itt valószínüleg a KÖT jelöltjének kedvez.

 

Cikkünk a Szabad Pécs és az elsősorban komlói híreket közlő 7300
együttműködésében készült.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más