17.1 C
Komló
2024. június 25.
spot_img
KezdőlapHírekMegsérthette a Fidesz a választási törvényt, lekerülhetnek a komlói villanyoszlopokon lévő plakátok

Megsérthette a Fidesz a választási törvényt, lekerülhetnek a komlói villanyoszlopokon lévő plakátok

Komló – Helyt adott a választási bizottság a Komló Összeköt Egyesület kifogásának a Fidesz villanyoszlopokra kihelyezett plakátjai ügyében. A döntés következményeként akár a plakátok eltávolítására is sor kerülhet, de a határozat még nem jogerős, és fellebbezésre is lehetőség van.

Ahogy arról korábban mi is írtunk, a Fidesz helyben (sem) viszi túlzásba arculati elemeinek használatát az idei kampány során, bár korábban is volt már erre példa. A KÖT most a kormánypárt helyi szervezetének villanyoszlopokra kihelyezett plakátjai miatt emelt kifogást a helyi választási bizottságnál.

Szerintük a Fidesz elsősorban villanyoszlopokra kihelyezett hirdetései megtévesztőek, mivel azokon sem a jelölő szervezet neve, sem a logója nem szerepel. A hivatalos indoklás szerint:

„Beadványozó a kifogásban kifejtette, hogy városszerte észlelték, hogy a FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt jelölő szervezetek a villanyoszlopokra plakátokat helyeztek el. A plakátokon a jelölt neve és „X” láthat fehér háttérben kék felirattal, illetve kék háttérben fehér felirattal. A plakát más információt – a törvény rendelkezéseitől eltérően – nem tartalmaz. A plakátokon nem került feltüntetésre a kiadó neve, székhelye és a kiadásért felelős személy neve, továbbá a jelölő szerveztek megnevezése és logója, emblémája sem. Beadványozó a kifogásban megjelölte, hogy a jelölő szervezetek megnevezésének és logójának hiánya, és a színválasztás azt a téves látszatot kelti, hogy a jelölt vagy függetlenként vagy a KÖT jelöltjenként indul a választáson, de legalább azt, hogy nem a FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség és a Keresztény demokrata Néppárt jelölő szervezetek jelöltje.”

Komló Város Helyi Választási Bizottsága helyt adott a kifogásnak:

„A választási bizottság a rendelkezésre álló adatok, a kifogás benyújtója által csatolt fotók és köztudomású tények alapján megállapította, hogy a FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt elsősorban villanyoszlopokon kihelyezett plakátjai csak a jelölt nevét és fehér háttérben egy darab „X” jelet tartalmaznak. A plakátokról egyértelműen hiányzik a Ve. 144. § (2) bekezdésében előírt tartalom, a plakáton a kiadó neve, székhelye és a kiadásért felelős személy neve nem került feltüntetésre, a plakát tartalmából nem állapítható meg, hogy a jelölt mely jelölő szervezetet jelöltje. A plakát e formájában alkalmas lehet arra, hogy megtévessze azon választópolgárokat, akik az egyes jelölő szervezetekről és jelöltjeik személyéről nem rendelkeznek pontos információval, és csak ezen plakátok alapján tájékozódnak. Fentiek alapján a bizottság a rendelkező részben foglaltak szerint határozott” – olvasható a hivatalos indoklásban.

A bizottság döntése alapján a Fidesznek vagy el kell távolítania a kifogásolt plakátokat, vagy valamilyen módon fel kell tüntetnie rajta a kiadó nevét székhelyét, és a kiadásért felelős személyt. A határozat nem jogerős, fellebbezésre is van lehetőség.

Az üggyel kapcsolatban kerestük Polics Józsefet, hogy megtudjuk álláspontjukat. Amint kapunk választ frissítjük cikkünket.

/címlapkép: 7300/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más