21.7 C
Komló
2024. július 25.
spot_img
KezdőlapRandomKutakkal figyelik a város alatti bányaterületeket

Kutakkal figyelik a város alatti bányaterületeket

Komló – A bányabezárások után több megfigyelő kutat is létesítettek a földalatti területek monitorozására.

Komló környékét keresztbe kasul bányavágatok szelték át. Miután 2000-ben az utolsó mélyművelésű bányát is bezárták Zobákon, megfigyelő kutak fúrása vált szükségessé. Egy a bánya felhagyásáról szóló tanulmány szerint a Zobáki bányatérség kapcsolatban állt Anna, és Kossuth aknákkal, valamint déli irányban a Béta aknai és a vasasi bányaterületekkel. Emiatt az itt létesített megfigyelő kutakból az egész bányatérségre kiterjedő információk gyűjthetők.

Zobák Bánya. /fotó: Kovács Norbert/

A kutak létesítésére azért volt szükség mert a bányászati tevékenység befejezésével megszűnt a bányákból a víz kiszivattyúzása. A bányaüregek pedig azóta folyamatosan telnek fel vízzel. A kutak segítségével a vízfeltöltődés folyamatát követik nyomon, emelett a víz minőségét is rendszeresen ellenőrzik. Illetve a felszín alatti vizek megóvása érdekében, vizsgálják az egykori bányászati tevékenység esetleges szennyező-hatásait. 

Kutak Komló szerte

A hidrogeológiai-és geodéziai megfigyelőrendszer összesen hat kútból áll. A megfigyelő fúrások az alábbi területeken helyezkednek el:

  • Zobák akna üzemudvar – 1 db,
  • Komlói kőbánya – 1 db,
  • Mánfa-Határtető – 1 db,
  • Komló-Altáró felett – 3 db.

Mi is megtaláltunk egyet az Altáró kútjai közülük a “nagykanyarban”. A hatékonyabb szénszállítás érdekében 1949-ben elkezdték kihajtani az Altáró rendszert, ami elkészülte után, 8 kilométer hosszan egészen a belvárostól Gesztenyésig elhúzódott a város alatt. Mivel a rendszer jelentős része lakott terület alatt található, három kutat is fúrtak a vonalában.

Régi újtelepi lakók elmondása szerint remegett a víz a pohárban amikor egy-egy szerelvény elhúzott a mélyben. /fotó: Árgyelán György/

Rendszeresen vizsgálják őket

A megfigyelő fúrásokat a Pannon Hőerőmű Zrt. létesítette, és félévente, illetve évente végeznek méréseket. A cég lapunk kérdésére elmondta, hogy az utolsó mérésekre 2022. áprilisában és májusában került sor.

A mérések eddigi tapasztalatai alapján a felszín alatti vizek nem szennyeződtek, a bányabeli vízszint emelkedése pedig – az éves csapadékmennyiségekkel összhangban – folyamatos. A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján mintegy 5-7 éven belül várható, hogy a víz eléri a tervezett szintet, azaz az altáró talpszintjét – nyilatkozták.

Vagyis 5-7 éven beül várhatóan az egész bányatérséget el fogja lepni a víz.

Város szerte egyéb célokból is fúrtak kutakat, a volt bányászfürdőt tápláló kútról itt, a Petőfi utca elején található kutatófurásról pedig ebben a cikkünkben írtunk.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más