13.7 C
Komló
2023. szeptember 24.
KezdőlapRandomCsornika elveszett arany pohara - Avagy az Aranypohár-dűlő regéje

Csornika elveszett arany pohara – Avagy az Aranypohár-dűlő regéje

Múlt heti cikkünk alatt, melyben egy öreg cseresznyáki fa legendáját néztük meg, többen kértétek, hogy derítsük ki a tölgy közelében lévő Aranypohár dűlő nevének eredetét is.

A választ Kiss József helytörténeti kutató könyvéből tudhatjuk meg, akiről két éve utcát is elneveztek Kökönyösben. A “Komló Kincseiből…” című kötet eredetmagyarázó mondákat és különféle helyi meséket tartalmaz. Ebben találjuk a Szöge-hegy és az Aranypohár-dűlő regéjét is.

A történet szerint réges-régen egy Szöge nevű gazdag várúr birtoka volt a környék, Gadánnyal és Zobákkal együtt. Szögének a róla elnevezett hegyen állt a vára, mely mára nyomtalanul eltűnt.

Kilátás Szilvásból /fotó: 7300/

A birtokhoz tartozó falvaknak különféle javakat kellett beszolgáltatniuk. A komlói jobbágyok például sörárpát és vadkomlót hordtak fel a várba, de az erdei vadakból is kötelesek voltak részt adni. A Gadányiak az ott bányászott mészkőből juttattak a várúrnak, a szintén közelben fekvő Mézesfalu lakóinak pedig a patakukból mosott aranyat kellett beszolgáltatniuk. Szöge úrnak viszont mindez nem volt elég, ezért felfogadott három törpét, hogy a patak melletti barna sziklából aranyat bányásszanak. A rege szerint a tárna bejárata még ma is látható.

Kiskertek /fotó:7300/

A várúrnak volt egy lánya, Csornika, akit egyedül nevelt. A lány a 15. születésnapjára egy arany poharat kapott ajándékba tőle. Nagyon tetszett Csornikának a csillogó pohár, melyet tükörnek is használhatott. Sűrűn nézegette is magát benne a szép lány.

Egyszer aztán furcsa gondolata támadt a lánynak és megkérdezte dajkáját, hogy maradhatna ő mindig szép, szeretné ha arca sosem lenne olyan ráncos mint az időseké. A dajka azt tanácsolta neki, hogy tavasszal amikor nyílik a gyöngyvirág gyűjtse össze annak harmatát az arany poharába és azzal mossa meg az arcát. Ettől aztán nagyon szép marad.

A háttérben Szilvás (fotó: 7300)

Csornikának tetszett a tanács, alig várta, hogy kitavaszodjon és harmatot gyűjthessen a közeli völgyben ahol egy tükörtiszta forrás mellett minden évben nyílik a gyöngyvirág. Ahogy közeledett az idő a lány két fiatal szolgálójával meglátogatta a forrást. Amikor odaértek örömmel látták, hogy szépen kibújt már a virágok levele, nemsokára virágozni is fognak. Mivel az úton megszomjaztak mindhárman a kút fölé hajoltak, hogy mielőbb oltsák szomjukat. Miközben viszont Csornika éppen vette elő arany poharát a forrás túlsó oldaláról egy kígyó bújt elő fenyegetően. A lány ennek láttán rémülten sikoltott, és ijedtében az arany poharat  a forrás vizébe ejtette, ami azon nyomban el is merült.

Sírva tértek vissza a várba a megrémült lányok, különösen Csornika volt nagyon elkeseredett. Apja alig győzte vigasztalni, megígérte hogy megkeresteti a poharat, és ha nem találják egy másikat készíttetett neki.

Keresték a jobbágyok az arany poharat, de hiába a forrás hasadékában örökké elveszett. A történetnek hamarosan híre ment a környéken, és elkezdték Aranypohár dűlőnek nevezni a völgyet, melyet a mai napig így hívnak.

/forrás: Kiss József –  Komló Kincseiből… (Eredetmagyarázó mondák és meseszerű történetek)/

/címlapkép: 7300.hu/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más