-2.3 C
Komló
2023. december 05.
KezdőlapRandomA cseresznyáki 300 éves tölgy amin fennakadt egy labanc katona

A cseresznyáki 300 éves tölgy amin fennakadt egy labanc katona

Komló – Folytatjuk helyi legendákat feldolgozó sorozatunkat, ma egy több mint 300 éves cseresznyáki tölgyfa történetét nézzük meg.

Ismét felcsaptuk Csikós Ferenc – Komlói Legendák című kötetét, melyből most egy öreg csertölgy történetét hoztuk el nektek. A legendához egészen a Rákóczi szabadságharc idejéig kell visszamennünk.

Komló ekkor még falu volt, amit megszálltak a  labanc adószedő katonák. A harcosok vezetője egy helyi lányra is szemet vetett, de annak vőlegénye, aki a magyar felkelőkhöz tartozott, még idejében eltudott menekülni vele. Lóra pattantak és elvágtattak Cseresznyák felé. Ezt a ma már kiskertes területet akkor még sűrű erdő borította.

Az ösvény amin haladtak egy tekintélyes méretű tölgy alatt vezetett. A menekülők ismerték a járást, lovuk nyakára borulva vágtattak el a fa ágai alatt. Az üldöző labancnak viszont nem volt helyismerete, elvakultan vágtatott utánuk. Végül ez lett a veszte, a fejénél fogva fennakadt a tölgy egyik ágán. Így menekült meg a magyar katona és kedvese a legenda szerint.

A fa még ma is megvan

A legendagyűjtemény azt is leírja hol található a tölgy. E szerint, ha a Szilvási városrészből a kagylótetős ABC-től (ma Pepco – a szerk.) keletre indulunk a bal oldalon lévő Aranypohár-dülő mellett, hamarosan rátalálhatunk az egykori Mélyfúró Vállalattól fölfelé vezető út kereszteződésében.

A csertölgy életkorát több mint 300 évesre becsülik. Törzsének átmérője egy méter magasságban 350 centiméter. /forrás: Csikós Ferenc – Komlói Legendák, fotó: 7300.hu/

A leírás alapján elindultunk, és a feltételezett helyen meg is találtuk az impozáns fát. A környéken több öreg tölgy is akad, ezért nem vagyunk teljesen biztosak benne, hogy ez az a fa. Mindenesetre a megjelölt helyen van, és a leírás is illik rá.

Nektek van a közelben kedvenc fátok? Esetleg tudtok róla valamilyen érdekes történetet? Ha igen írjátok meg nekünk kommentben! Ha pedig érdekelnek a hasonló tartalmak kövessétek be oldalunkat.

/felhasznált forrás: Csikós Ferenc – Komlói Legendák/
/címlapkép: 7300.hu/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más