Hírek

Átnevezik a Gorkij utcát mert közvetlenül utal a neve a szocializmusra

Komló – Törvényi kötelezettsége az önkormányzatnak átneveznie a Gorkij utcát.

Az utcában élőknek kiküldött levél indoklása szerint “közterület nem viselhet, olyan kifejezést, vagy nem viselheti olyan szervezet nevét, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal”.

A képviselő-testület munkaértekezletén született előzetes döntés szerint az utcát Kiss József komlói lokálpatrióta, helytörténész, íróról nevezik el. A névváltoztatásra 2021. január 5-én kerül sor, abban az esetben ha az október végi testületi ülésen hivatalosan is megszavazzák a döntést.

A névváltoztatás miatt kiállított új személyi okmányokat az önkormányzat kérelem benyújtása nélkül, térítésmentesen kiküldi az érintetteknek. A postát, a városban működő szolgáltatókat, közszolgáltatókat, és a Komlón fiókkal rendelkező bankokat is értesítette a hivatal, de előfordulhat, hogy egyeses esetekben bejelentés is szükséges a változásokról.

Az MTA állásfoglalása Gorkijról:

“Világirodalmi jelentőségű orosz-szovjet író, irodalomkritikus, publicista (1868–1936). Már neves íróként lesz az 1900-as évek elején az Oroszországi Szociáldemokrata Párt tagja, a bolsevik csoporthoz csatlakozik. Leninnel szemben korainak tartja a forradalmat 1917-ben, de támogatja a konszolidálódó szovjethatalmat, világirodalmi kiadót szervez. Politikai konfliktusok miatt 1921-től 1931-ig külföldön él, 1931-ben hazatér, a Szovjet Írószövetség első elnöke lesz, így részt vesz a szovjet önkényuralmi rendszer fenntartásában, ha annak egyes jelenségeit nemegyszer éles konfliktusokat vállalva bírálja. Neve ezért közterület és közintézmény elnevezésére nem használható.”

Hirdetés