19.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapRandomKomló építésén dolgozott az egyetlen Kossuth-díjas építésznő

Komló építésén dolgozott az egyetlen Kossuth-díjas építésznő

Komló – Az egyetlen Kossuth-díjas építésznő teljes történetét az Építészfórumon olvashatják.

Tóth Győzőné Czukor Anna 1947-ben került a komlói építkezésekre, segédmunkásként. A szegény baranyai családból származó lánynak nem volt lehetősége továbbtanulásra, már 15 éves korától munkába kellett állnia. Komlón a kökönyösi bérházak építésén dolgozott, itt kezdte megtanulni az építőipari szakmát.

Kökönyös, Bányász utca – ezeknek a házaknak az építésén dolgozott brigádjával Czukor Anna is. Fotó: Fortepan / Hegybíró család

Az iskolai brigád tagjaként sztahanovista teljesítményéért kapott Kossuth-díjat. (Az 1948-ban alapított Kossuth-díjat 1963-ig nem csak művészek és tudósok, hanem kétkezi munkások is megkaphatták -a szerk.) Ezt követően saját női brigádot alapított. Komlóról aztán a fővárosba került, ahol szintén építkezéseken dolgozott, majd 1951-ben a Szovjetunióba küldték egyetemre.

A diploma megszerzése után visszajött Magyarországra, Pécsre költözött és az Uránércbánya Vállalat beruházási irodáján kezdett dolgozni. Itt ismerte meg férjét, majd mindketten a pécsi Beruházási Vállalathoz kerültek, ahol építési ellenőr lett.

A teljes történet ide kattintva olvasható.

/címlapkép: Gádor Emil grafikus képe az Új Dunántúl 1953/4. számában Galsai Pongrác „Szavak nagy tettekről” című cikkét ábrázolja. A képen szereplő nőben alighanem Czukor Annát fedezhetjük fel. Via ADT Arcanum epiteszforum.hu/

 

 

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más