Random

Hatalmas fa nőtt ki a komlói kórház melletti több száz éves sírból

Komló – Manapság már hazánkban is választható temetkezési forma, a faültetés, de az azért nem szokványos, hogy valakiből egy nagyjából 10 méteres juhar nőjön ki. Sőt nem is egy, rögtön kettő!

A kórház melletti domboldalon érdekes látványra akadhat az arra sétálgató, a középkori templom romja mellett található sírok egyikéből ugyanis egyszerre két hatalmas fa hajtott ki.

A  sír közepéből kinőtt juharok méretükből és magasságukból ítélve körülbelül 40 év körüliek lehetnek. Ez a faj gyakori a Mecsek erdeiben, és mivel a nyughelynél jóval fiatalabb, valószínűleg nem direkt ültették. Mindenesetre szerintünk jól járt vele az itt nyugvó.

Hasmányi templomrom

A templom a 14. század elején épült koragótikus stílusban. Ekkor még nem meglepő módon a mai Komló nem létezett, a közeli Komlód település lakói építették.  Egyhajós, egyenes szentélyzáródású, hasonlóan a mánfai templomhoz. Hajója és szentélye téglalap alaprajzú, egymástól diadalív választotta el őket.

Kapuja a templom déli oldalának közepén található, eredeti formájában kosáríves boltozatú volt, tornyot nem építettek hozzá

A kicsiny templom, masszív anyagokból épült, akár még ma is állhatna ha a törökök nem rombolják le 1543 körül.

/forrás: turautak.com/

Hirdetés