Hírek

Hasznot remélt, bírságot kapott az olasz szemét lerakója

Lassan másfél éve, hogy egy olasz rendszámú kamion több tíz tonna műanyag- és gumihulladékot borított le az út szélére Komló és Mánfa települések között. Bár az eset kivizsgálására még a Nemzeti Nyomozó Irodát is bevetették, nem találtak bűncselekményre utaló bizonyítékokat. Így végül a Baranya Megyei Kormányhivatal járt el, ami bírságot is kiszabott – látszólag teljesen hatástalanul.

Az eset kapcsán a Komlói Rendőrkapitányság hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást, majd az ügyet 2020. február 13-án egy korábbi, a Nagyatádi Rendőrkapitányságon folyamatban lévő üggyel egyesítették.

Tőlük a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda vette át a nyomozást, amely 2020. július 21-én az Átlátszó megkeresésére közölte, hogy a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt folytatnak nyomozást. Az eljárásban egy gyanúsított van. A nyomozás érdekeire tekintettel azonban bővebb tájékoztatást nem adtak.

A lap hónapokkal később, 2021. február 4-én érdeklődött újra, hogy folyamatban van-e még az eljárás vagy sikerült-e lezárni. Az ORFK-n az Átlátszónak elmondták, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az egyesített ügyben az eljárást – mivel a rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése – megszüntette, és egyidejűleg értesítette a kormányhivatalokat, hogy a jogsértéssel kapcsolatban a szükséges intézkedéseket tegyék meg.

A lerakott műanyag- és gumihulladék mennyisége a szakértő szerint összesen 95 köbméter.

Az Átlátszó közadatigényléssel kikérte a Baranya Megye Kormányhivataltól az üggyel kapcsolatos intézkedések dokumentációját. A kormányhivatal március 19-én küldte meg a kért adatokat. A határozatokból kiderült, hogy a kormányhivatal 240.900 forint hulladékgazdálkodási bírságot rótt ki a hulladék “tulajdonosa” ellen, valamint kötelezte, hogy a hulladékot adja át egy hulladékkezelőnek.

Mindezek teljesítésére 30 napja volt az érintettnek. A határozatok 2020 júliusában készültek, tehát az 1 hónapos határidő rég lejárt – a hulladék azonban a mai napig ott áll a területen.

Hasznot remélt

A vizsgálatok alapján – a Mánfa település tulajdonában álló, de azt egy magánszemély által bérelt ingatlanon – habosított gumit, műanyag rudakat (így például napszemüveg kereteket és selejt cipőtalpakat), illetve 45 darab, egyenként 1 köbméteres, 1,5 tonna súlykapacitású zsákokban gyanta alapú őrleményt, valamint 7×7 centis hengerbe préselt műanyag granulátumot helyeztek el. A (nem veszélyes) hulladék mennyisége a szakértő szerint összesen 95 köbméter.

A műanyag lebomlásának ideje több száz év.

A megbírságolt személyhez Olaszországból, közvetítő útján jutott a hulladék. A terv az volt, hogy a hulladékot előzetesen átválogatja, újracsomagolja, majd újrahasznosítás céljából értékesíti. Az ingatlan bérlőjével szóbeli megegyezést kötött a terület használatáról.

Mivel azonban a gyűjtéshez, a tároláshoz és a kezeléshez sem rendelkezett hatósági engedéllyel, környezetvédelmi hatósági eljárást indítottak ellene. Ennek eredménye lett a 240 ezer forintos bírság, valamint az engedély nélküli tevékenység megtiltása, és az elszállításra való kötelezés.

Mindezek ellenére 2021 márciusában a több tonna illegálisan elhelyezett hulladék még mindig ott “rohad”, ahova lerakták. És ha további lépések nem történnek, ez így is marad még pár száz évig. Ennyi ugyanis a műanyag lebomlásának ideje.

 

Forrás: Átlátszó.hu

A képek a szerző felvételei.

Szólj hozzá!

Hirdetés