-2.3 C
Komló
2023. december 05.
KezdőlapRandomElkészült a templom homlokzata, 85 éve síntörést kellett színlelni, hogy időben átadhassák

Elkészült a templom homlokzata, 85 éve síntörést kellett színlelni, hogy időben átadhassák

Komló – Rendben halad a templom felújítása, 85 éve az építésénél viszont egy cselhez kellett folyamodniuk a helyieknek, hogy elkészüljenek időre.

Egy pályázatnak köszönhetően megújul a komlói templom. Az épület homlokzatának festését már befejezték, most a főbejárat előtti lépcsősor, és árkádrész felújítása következik.

Ahogy anno oly sok minden a városban, úgy a templom is rohamtempóban épült. 1937 szeptember 8-án tették le az alapkövét, és három hónappal később december 4-én, Szent Borbála napján fel is szentelték az épületet. Az építési költségeket a szénbánya és az Iparügyi Minisztérium fedezte.

Azt, hogy nem mehetett minden zökkenőmentesen az építésnél már, az MTV Virágzó Magyarország című 2006-os adásából sejthetjük. A kisfilmben nyilatkozó Páll Lajos helytörténész elmondása szerint ugyanis egy kisebb cselt kellett kieszelniük az építőknek, hogy elkészüljenek az átadóra.

A templomról szóló rész 7 perc 45 másodperc környékén kezdődik.

A hideg idő miatt nehezen ment a templom vakolása, ezért leponyvázták az épületet. Az átadó napjának hajnalán már világossá vált, hogy nem fognak elkészülni mire megérkeznek a díszvendégek, ezért síntörést színleltek. Ameddig a kitalált indok miatt állt a vonat, gyorsan lebontották a ponyvát, és feldíszítették a teret. Mire pedig megérkeztek a vendégek már teljes pompájában tündökölt az épület és környezete. Így készült hát el időre a komlói templom.

A Borbála szobor testvére

Egy másik, templomhoz kötődő érdekességről Korbuly István készített videót. Ezek szerint a templomban található Szent Borbála szobornak van egy “testvére” Tápiószentmártonban.

 

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más