30.7 C
Komló
2024. június 22.
spot_img
KezdőlapRandomRejtőzik egy híd a belvárosban, tudod, hogy hol?

Rejtőzik egy híd a belvárosban, tudod, hogy hol?

Nap mint nap rengetegen haladnak el a belvárosi vasútátkelőnél, de vajon belegondolt már valaki, hogy miért van korlát a járda mellett, amikor látszólag semmi szükség nincs rá?

Számos apró, és kevésbé apró érdekességet rejt városunk csak nyitott szemmel kell járnunk. A mai témánk inkább a kisebbek közé tartozik, de mivel sokan megfodulunk arra pár sort így is megér.

Szóval: a belvárosi vasúti átkelő Tröszthöz közelebbi járdaszakaszán mindkét oldalon van egy-egy korlát. Miért? Hiszen attól nem kell tartania senkinek, hogy „leesik” a járda melletti fűbe, esetleg a kavicsos parkolóba a másik oldalon. A figyelmes szemlélődőnek még egy dolog feltűnhet: a korláttal határolt járdaszakasz jól elkülönül a többitől. Az úttesthez közelebbi oldalán, pedig egy fém sáv fut végig.

Az egykori híd környéke egy 1959-es légifotón. A kép jobb alsó részén látszik a Kaszánya patak eredeti medre. /forrás: fentrol.hu/

Igen, jól mondod (ahogy a címben is elspoilereztük) régen egy híd volt itt. Amikor még a Lidl helyén szénosztályozó működött, a hőerőmű pedig szénnel üzemelt, ez alatt a híd alatt haladtak el a megpakolt csillék. Sőt a Kaszánya patak eredeti nyomvonala is valahol itt húzódott mielőtt a föld alá terelték.

Egykor és ma:

A szénoszályozónak ma már csak a hűlt helye maradt, az erőmű pedig régóta gázzal üzemel, azért még az egykori híd rejtőzködve, de a helyén áll.

/címlapkép: 7300/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más