23.7 C
Komló
2024. július 16.
spot_img
KezdőlapRandomKomló egyik legrégebbi utcája melyet egy ott lakóról neveztek el

Komló egyik legrégebbi utcája melyet egy ott lakóról neveztek el

Komló – Van a városban egy utca melyet az egyik első lakosáról neveztek el. A Kiss János utca története.

Régen a mai belváros területén, a Kossuth Lajos utca egy részén és a vele párhuzamosan elterülő déli domboldalon helyezkedett el Komló falu. A régi település központja egy harangláb volt, amely a  mai piramis ház keleti sarkán állt, mellette pedig a falusi iskola volt.

A képeslap közepén látszik a harangláb, mellette pedig az iskola épülete. /A kép forrása ismeretlen./

A községet zömmel magyar és német földművesek, valamint később bányászok lakták. A magyar családok házai a mai Dózsa György, Táncsics Mihály és Kiss János utca környékén álltak. A német ajkú lakosok házai pedig a Kossuth Lajos utca két oldalán sorakoztak. Nézzük is mai cikkünk témáját a Kisjankó (igen így egyben, egy s-el és kis j-vel), később Kiss János utca történetét.

Komló a török hódoltság után, avagy a Kisjankó utca története

Van egy rövidke utca a Színház fölött, melyről valószínüleg kevesen tudják, hogy már a török hódoltság utáni években létezett, és már akkor is Kis János utcának hívták (egy s-el ahogy ejtjük). Nevét pedig nem egy híres történelmi személyről, íróról vagy más hasonlóról kapta, hanem egy ott élő családról.

Jobbra felfelé kezdődik a kis zsákutca. fotó: S. Bence

A közel másfél évszázadnyi török hódoltság végén mindössze két ház maradt a régi Komlóból 9 lakójával. A folytonos török zaklatások miatt a környező erdőkbe elbújt lakosok (Kis, Tóth, Czukor és Zag családok) ekkor kezdtek el visszaszállingózni régi falujukba. A lerombolt házak helyett viszont az említett domb oldalán kezdtek el építkezni, mert innen közelebb volt az erdő, ha esetleg ismét menekülniük kellett volna.

Egy kút is megmaradt a hangulatos utcában.

Ide települt vissza a Kis család is, akiknek leszármazottai az utcában maradtak, így pár generáció után már több Kis is élt errefelé (Kis János, Kis-Tóth, Kis-Czukor stb.) ezért kapta az utca előbb a Kisjankó nevet, mivel az első házban ekkor Kiss Jankó bácsi lakott. Később átnevezték, és a szofisztikáltabb hangzású Kis János utca nevet kapta, ma pedig Kiss János utca a hivatalos neve.

Cikkünk megírásához, ahogy már korábban is Kiss József és Csikós Ferenc helytörténeti kutatásait használtuk.

/források: Kiss József – Adatok Komló történeti földrajzához, Csikós Ferenc – Komlói legendák/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más