-2.3 C
Komló
2023. december 11.
KezdőlapHírekNa de mit adott nekünk az EU?

Na de mit adott nekünk az EU?

A 2014–2020-as uniós ciklus forrásainak lehívásában Magyarország kiemelkedik a visegrádi országok mezőnyéből – írta meg a vg.hu. Komló is jócskán profitál a támogatásokból.

 

Májusban lesz tizenöt éve, hogy Magyarország és kilenc másik tagország csatlakozásával 25 tagúvá vált az Európai Unió, amely 2007-ben Bulgáriával és Romániával, 2013-ban pedig Horvátországgal bővült. A 2004-ben belépett országoktól már joggal várható el, hogy 2014–2020-as időszakban már gyorsabban hívják le és hatékonyabban használják fel a közösségi forrásokat – véli a gazdasági portál.

Nos, Magyarország ebben élen jár.: az Európai Bizottság adatbázisa alapján 31 százalékkal a 28 EU-tag közül a 11. helyen áll.

A 2014–2020-as uniós ciklusban már több mint 211 ezer pályázat érkezett be Magyarországon az önkormányzatoktól és a cégektől, együtt több mint 13 ezermilliárd forintra. Ezekből az irányító hatóság több mint 124 ezernek adott zöld jelzést csaknem 9300 milliárd forint értékben, és 106 ezer kedvezményezettnek már át is utaltak mintegy 5600 milliárd forintot. Az állam az előzetesen megállapított uniós társfinanszírozású kerethez 10 százalékot ad hozzá.

Az évtized végéig tartó hétéves programozási időszakban Magyarország 29,6 milliárd euróból gazdálkodhat, ebből 4,6 milliárd a nemzeti önrész, az EU 25 milliárd eurót (!) ad.

Ezekből az adatokból is jól látszik, hogy az Unió jóval több pénzt ad vissza fejlesztésekre, mint amennyit az ország befizet. Ebből például Komló is profitál.

 

Minden nagyberuházás uniós forrásból valósul meg Komlón

 • Komló – Petőfi tér és környezetének rehabilitációja – 579 millió forint
 • A Komló Város területén lévő piac és vásárcsarnok rekonstrúkciója – 500 millió forint
 • Komlói buszpályaudvar és környezetének közlekedésfejlesztése – 380 millió forint
 • Komló város csatornázatlan területeinek hálózatba kötése és szennyvíztelep-korszerűsítés – 1,1 milliárd forint
 • Vállalkozói ház építése a Juhász Gyula utcában – 600 millió forint
 • Kossuth fürdő felújítása – 300 millió forint
 • Kerékpárút kialakítása Komló-Sikonda településrész és Komló belváros között – 235 millió forint
 • Komló és térsége szociális alapszolgáltatásainak komplex fejlesztése – 150 millió forint
 • Óvodák és bölcsőde fejlesztése Komlón – 121 millió forint
 • útfelújítások – két év alatt 800 millió forint.
 • Kodály Zoltán Általános Iskola felújítása és bővítése 1,7 milliárd forint.

A sornak még nincs vége, de már ez is épp elég jól mutatja, hogy a város legjelentősebb beruházásai nem valósulhattak volna/valósulhatnak meg, ha nincs az Európai Unió támogatása. Erről persze a Fidesz-kormány és a helyi városvezetés sem beszél szívesen (sőt, inkább sehogy)- sokkal inkább a saját sikerükként hirdetik a projekteket. Ami már csak azért is problémás, mert az uniós pénzeket akkor is megkaptuk volna, ha más párt van kormányon…

De persze nincs új a nap alatt:

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más