23.7 C
Komló
2024. július 16.
spot_img
KezdőlapHírekBőrgyógyászat és akut belgyógyászati ellátás sem lesz Komlón július 1-től

Bőrgyógyászat és akut belgyógyászati ellátás sem lesz Komlón július 1-től

Komló – Július 1-től szünetel az akut belgyógyászati fekvőbeteg ellátás és a bőrgyógyászati járóbeteg szakellátás is a komlói kórházban. A fenntartó PTE szerint a magas szintű egészségügyi ellátás biztosítása a cél.

Július elsejétől (azaz jövő hét hétfőtől) jelentős változások lesznek a komlói kórházban – bár erről az intézmény és az önkormányzat sem adott tájékoztatást sehol.

Megkerestük ezért a fenntartó Pécsi Tudományegyetemet, hogy megtudjuk, mire számíthatnak a város lakói. Kérdéseinkre a következő válaszokat kaptuk:

  • A belgyógyászati járóbeteg szakellátást, illetve a krónikus belgyógyászati ellátást igénylő fekvőbetegek ellátását a komlói kórház végzi a jelenleg is működő szakrendelőkben és kórházi osztályon Komlón.
  • Az akut belgyógyászati ellátást igénylő betegek ellátására viszont július 1-től „főként a PTE Klinikai Központ belgyógyászati klinikáin kerül sor, Pécsett.
  • A sürgősségi ellátást igénylő betegek a pécsi Sürgősségi Klinikán kerülnek ellátásra. (Ez egyes információk szerint azt jelenti, hogy a komlói kórházba „többet nem megy mentő”.)
  • A bőrgyógyászati betegeket átmenetileg Pécsen, a Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika szakrendelésein fogadják. Azaz a komlói kórházban már nem lesz rendelés.

Mindezt azzal indokolja a PTE Klinikai Központ, hogy a cél az, „hogy a komlói páciensek ugyanabban a magas szintű egészségügyi ellátásban részesüljenek, mint Pécs és Baranya vármegye valamennyi lakosa.”

Hogy az „átmentileg szünetel” mit jelent, arra jó példa lehet Komló szinte össze postája, amiket soha többé nem nyitottak ki.

Lassan semmi nem lesz, csak „elfekvő”

A komlói kórház ezekkel a lépésekkel lassan teljesen elveszíti eredeti kórház funkcióját, és tulajdonképpen elfekvőként funkciónál majd. Az intézmény leépítése persze nem most kezdődött.

Hosszú évekkel ezelőtt a szülészet és a gyermekosztály, két éve pedig a belgyógyászati ügyeletet szűnt meg Komlón. (Mindenközben a gyermekorvosi ügyeletet is átalakították.) Aki szeretné megtudni, hogy pontosan milyen ellátás maradt még a kórházban, annak nehéz dolga lesz, ugyanis még az intézmény honlapja sem üzemel. Mindezt úgy, hogy Baranya második legnagyobb, közel 20 ezer fős városáról beszélünk.

Persze az önkormányzat továbbra is széttárhatja a kezét, hiszen a komlói kórház fenntartói joga a Mohácsi, a Szigetvári és a Siklósi kórházzal tavaly átkerült az államtól a PTE alapítványához.

 

Cikkünk a Szabad Pécs és az elsősorban komlói híreket közlő 7300 együttműködésében készült.

 

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más