16.7 C
Komló
2024. május 26.
spot_img
KezdőlapHírekA komlói kórház és a sikondai szanatórium is a PTE alapítványához kerül

A komlói kórház és a sikondai szanatórium is a PTE alapítványához kerül

Komló – Szerdán elfogadta a parlament az új egészségügyi törvénycsomagot, melyben az is szerepel, hogy több baranyai korház mellett a Komlói Egészségcentrum és a hozzá tartozó ingatlanok is a pécsi egyetemet fenntartó alapítványhoz kerülnek június 1-től.

A parlamenti 132 igen, 47 nem szavazattal és 11 tartózkodás mellett elfogadta az egyes egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvények módosítását. A törvénycsomagot a Fidesz–KDNP képviselői és a német nemzetiségi képviselő szavazta meg.

A most elfogadott jogszabály alapján több eddig állami fenntartású és külön költségvetési szervként működő vidéki kórház fenntartói joga, valamint azok ingatlanjai június 1-től három egyetemhez, áttételesen az egyetemeket fenntartó közérdekű vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnek.

A Komlói Kórház és a hozzá tartozó ingatlanok is köztük vannak

fotó: 7300

Baranyában négy kórház, a Komlói Egészségcentrum, a Mohácsi Kórház, a Szigetvári Kórház és a Siklósi Kórház érintett. A komlói kórház 10 ingatlanja, köztük a Sikondai Szanatórium kerül a PTE-hez. Hogy a fenntartó váltással milyen változások járnak, arról későbbi cikkünkben fogunk beszámolni.

További fontos változások:

  • A jövőben az intézményen kívüli, természetes halállal elhunytak helyszíni halottvizsgálatát mentőtiszt is elvégezheti egy képzés elvégzése után.
  • Tilos 18 év alattinak vízipipát értékesíteni, illetve azzal kiszolgálni.
  • Ezentúl lehetőség lesz egyes betegségek, például onkológiai veszélyek esetén ivarsejtek lefagyasztására saját célra.
  • A praxiskezelő a feladatellátási szerződést annak érvénytelenségére hivatkozással a bíróság előtt megtámadhatja, ha nem megfelelőek annak kötelező tartalmi elemei.
  • Rögzítették, hogy az egészségügyi szolgáltatások körébe tartoznak a plasztikai helyreállító és az esztétikai plasztikai invazív és minimál invazív beavatkozások is.
  • A módosítás kettébontja a védőnők hatósági felügyeletére és szakmai irányítására vonatkozó szabályokat, előbbi a Nemzeti Népegészségügyi Központ, utóbbi az Országos Kórházi Főigazgatóság feladata lett.
  • A jogszabály pontosítja a hozzáférési jogosultságokat is az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben (eeszt).
  • Továbbá a kormány november 25-ig meghosszabbította a veszélyhelyzetet.

/címlapkép: 7300/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más