15.7 C
Komló
2024. május 26.
spot_img
KezdőlapMinden másHiába próbálnak tenni ellene egyre több Pécsett a varjú

Hiába próbálnak tenni ellene egyre több Pécsett a varjú

Pécs – Balesetveszélyre hivatkozva több olyan fát metszettek meg melyeken varjúfészkek találhatók – írja a Magyar Madártani Egyesület.

Az egyesület szerint a balesetveszély elhárítása mellett a varjak visszaszorítása is közrejátszott a metszésekben.

Kétújfaluban a római katolikus templom mellett és a benzinkút közelében, Szentlőrincen az egyik óvoda szomszédságában, Pécsett pedig a Honvéd Kórház területén történtek beavatkozások a fészkek visszaszorítása érdekében. A varjak száma viszont ezek ellenére is tovább nőtt.

A madarak fészkelése tavaly óta 9 helyen szűnt meg, viszont 39 helyen alakultak ki új kolóniák, így már 90 telep szerepel a Magyar Madártani Egyesület nyilvántartásában. 

A Honvéd Kórház területén élő varjak szétszóródtak a környéken

A pécsi Honvéd Kórház területén fészkelő varjú párok egy része a fák megmetszése után szétszóródott a környéken, és most már a központi temető több pontján is megtelepedtek.

Az egyesület szerint értelmetlen volt a vásártér déli határvonalán lévő fészkek leverése is, a fészküket vesztett párok ugyanis új helyeket keresve ismét megjelentek a kertvárosi panelok között.

Nőtt a varjak száma Pécsett

A megyeszékhely állománya 16,4%-os gyarapodást mutat, a költő párok száma 1041-re tehető. Megszűnt ugyan 6 kisebb kolónia, de Kertvárosban és Uránvárosban 32 új telep alakult ki jellemzően 2-10 páros állománnyal. A varjak tehát még nagyobb területen szóródtak szét – írja közleményében az egyesület.

A számlálások során a megyében 5 helyen találtak 100 párnál nagyobb kolóniát. Ezek közül 3 Pécsen (Siklósi udvar környéke, Nagy Imre út, vásártér), 1 Szigetváron (Turbékpuszta), 1 pedig Szabadszentkirályon található. A legnagyobb fészektelepen, a szabadszentkirályi focipálya mellett 275 párra becsülik a költő párok számát. Az 1997-es számlálások óta ez a legnagyobb kolónia a megyében.

/címlapkép: Szabadszentkirályi varjútelep részlete (Fotó: Bank László)/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más