25.7 C
Komló
2024. július 13.
spot_img
KezdőlapHírekAz OMSZ szerint van gyermekügyelet Komlón, de a tapasztalat más

Az OMSZ szerint van gyermekügyelet Komlón, de a tapasztalat más

Komló – Szeptember 1-től megváltozott az ügyeleti ellátás a városban. Az Országos Mentőszolgálat szerint működik az ellátás, sokan mégis mást tapasztalnak.

Egy hónapja az Önkormányzat oldalán megjelent hivatalos tájékoztató alapján beszámoltunk a komlói ügyletet érintő változásokról. A megjelent tájékoztatás szerint szeptember 1-től a Komlói Kórházba költözött a házi és gyermekorvosi ügyelet. Emellett pedig gyermekek esetében a pécsi Klinikai Gyermek Központi Orvosi Ügyelethez is lehet fordulni.

Kevesebb mint két héttel az új rendszer bevezetése után az egyik komlói gyermekorvos nyilvános bejegyzésben számolt be arról, hogy a tájékoztatás ellenére Komlón nincsen gyermekorvosi ügyelet. Dr. Szamos Gyöngyi posztja szerint a komlói gyermekorvosoknak a pécsi gyermekklinikán kel ügyelniük, és az ellátásra szoruló gyerekeket ide kell vinni ügyeleti időben.

tájékoztató a Komlói Kórház bejáratán. /fotó: 7300.hu/

A bejegyzés már 100 megosztásnál jár, a Napi Komló kibeszélő csoportunkban pedig többen megírták tapasztalatukat, miszerint őket is Pécsre irányították. Hogy megtudjuk, mi az igazság, megkerestük a PTE Klinikai Központját és az Országos Mentőszolgálatot a kérdéseinkkel.

Azt szerettük volna megtudni, hogy:

  • Komlón valóban nincs-e gyermekorvosi ügyelet, és ha nincs, mi ennek az oka.
  • Ha így van, akkor a hivatalos tájékoztatóban miért jelent meg ezzel ellentétes információ.
  • A komlóiaknak, akik gyermekükkel ügyeleti ellátásra szorulnak, mely intézményhez kell fordulniuk.
  • Igaz-e az, hogy a komlói orvosoknak a pécsi gyermekklinikán kell ügyelniük?

A PTE válaszában csak annyit írt, hogy ők nem kompetensek a kérdésekkel kapcsolatban, keressük az Országos Mentőszolgálatot.

Az Országos Mentőszolgálat szerint minden rendben van

Lapunk megkeresésére Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője azt a választ adta, hogy működnek a vegyes, felnőtteket és gyermekeket is egyaránt ellátó ügyeletek a megyében, így Komlón is.

„A szeptember 1-i indulás óta a komlói ügyeletben összesen 187 beteget láttunk el, közöttük 50 fő 18 év alatti gyermek, illetve fiatal volt. A kórképek súlyosságát értékelő, 0 és 7 közötti „NACA” szakmai skálán (0 a legenyhébb, 4-től felfelé súlyos) valamennyi gyermek eset 0-1-2-3 fokozatba került, vagyis enyhe tünetekkel jelentkeztek az ügyeletnél. A 1830-as telefonszám Baranya vármegyében is jól működik, a szülők gyermekük egészségügyi problémája kapcsán a teljes ügyeleti időben tanácsot, segítséget kapnak. Fentiek mellett Pécsett a központi gyermekügyelet is rendelkezésre áll” – írta 7300.hu-nak adott válaszában Győrfi Pál.

Vagyis – a tapasztalatok ellenére – a hivatalos válasz szerint megfelelően működik városunkban az ügyeleti ellátás gyermekek számára is.

/címlapkép: 7300.hu/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más