Random

Volt egyszer egy komlói sípálya

Komló – Az idősebbek valószínűleg sokan ismerik, sőt nagy eséllyel síeltek vagy szánkóztak is a várostól pár perc autóútnyira található dombon, de a fiatalabbak között biztos akad, aki most hall először arról, hogy Komlónak anno volt egy sípályája.

Nem is akármilyen, egy 600 és egy 800 méteres pálya várta a téli sportok szerelmeseit Mánfa budafai részén. Vagyis a pálya technikailag már nem Komlón található, de létrehozásának idején még a városhoz tartozott a falu (1958 és 1992 között).  A google maps műholdfelvételén még a mai napig látszik az egykori síterep helye.

forrás: Google Maps

Története

A pálya ötlete a komlói tenisz klubot is alapító Hoffman Györgynek jutott eszébe, aki a sport szerelmeseként évekig járta a város környékét azzal a céllal, hogy meglelje a tökéletes terepet. Így találta végül meg a tökéletes domboldalt Budfán.

Ha lenne hó akár most is le lehetne csúszni a dombon /fotó: S. Bence/

„Ezt a helyet az ottani öregek is hideg völgynek nevezték. A városban, sőt a sípályával szemben lévő domboldalon már régen nincs hó, amikor itt még vígan lehet síelni” – olvashatjuk Feerling József Széntiszta Igazság című könyvében a pálya ötletgazdájának visszaemlékezését.

Több más érdekesség is kiderül a Komlói Újság egykori főszerkesztőjének adott interjúból. Például, hogy a két 120 méter szintkülönbségű lesiklópályának közös felvonója is volt, melynek oszlopai korábban az Árpádhíd felsővezetékeit tartották. A felvonó oszlopait a híd átépítésénél mentette meg a vállalkozó. Ezeknek mára sajnos nem maradt nyoma.

Kilátás a pálya tetejéről /fotó: S. Bence/

Az 1985-ben átadott pálya egészen 1996-ig üzemelt, ekkor a területet kárpótlásként magántulajdonba adták. A komlói síelés ötlete később még egy 2012-es pályázat során felmerült, de végül a több százmilliós beruházás fejlesztési terveit nem fogadták el. Bár évek óta eladó, azóta kihasználatlanul áll az egykor élettel teli terület.

Szólj hozzá!

Hirdetés