25.7 C
Komló
2024. július 18.
spot_img
KezdőlapRandomRégi cégérek, táblák a városban melyeket talán észre sem veszünk

Régi cégérek, táblák a városban melyeket talán észre sem veszünk

Komló – Naponta járva az utcákat már fel sem tűnnek a város egy korábbi korszakából velünk maradt cégérek, táblák.

Pedig maradt még belőlük egy pár szerte a városban, de sajnos egyre fogynak. Legutóbb a buszpályaudvar felújításakor tűnt el egy. A pályaudvar épületéhez hasonlóan lehangoló látványt nyújtó autóbusz-állomás feliratot az építménnyel együtt elbontották a munkálatok kezdetekor. Vajon mi lehet most vele?

fotó: 7300

Ez az cikk viszont most nem az eltűnt, hanem a megmaradt táblákról szól, nézzünk is egy kevésbé ismertet.

Központi Gépüzem Tanműhely tábla Anna aknán /fotó: 7300/

Anna aknán, egy helyi vállalat telephelyén maradt meg ez a „Központi Gépüzem Tanműhely” tábla. Ahogy a terület nevéből egyértelműen látszik itt régen bánya üzemelt, illetve a tanbánya is itt kapott helyet. Az épület falai között ma modern kutatások folynak.

Szintén egy helyi cégnél járunk, rögtön a porta felett olvasható a bányászok híres köszönése a „Jószerencsét”.

Alig tettünk meg pár métert a belváros felé, máris egy újabb mementóba botlunk. Az egykori Carbon Könnyűipari vállalat falán ma is látszik a cég logója.

fotó: 7300

Tovább haladva a belváros felé a következő régi, ám a mai napig eredeti funkcióját betöltő feliratot találunk méghozzá a Zengő áruház homlokzatán. Az épületben ma több üzlet is üzemel, de a komlóiak most is Zengőnek hívják az 1980-ban elkészült áruházat.

Nincs ez másképp az SZTK-nál sem, az épületen 1951 óta az eredeti felirat tájékoztatja a betegeket, hogy itt a komlói rendelőintézet található. Igaz, hogy nem felirat, de, ha már itt járunk meg kell említenünk a rendelő oldalán található domborművet is, melyen egy családot láthatunk.

A reliefnek hátat fordítva az út túloldalán észrevehetjük a sportcsarnok feliratot, ahogy megbújik az épület homlokzatán.

Kökönyösben a Kiss József, korábban Gorkij utcában a bezárt kisbolt felett felújított, de a mai napig eredeti táblák hirdetik milyen termékeket lehetett kapni az üzletben.

fotó: 7300

Ti tudtok hasonló régi táblákról, cégérekről? Ha igen írjátok meg nekünk kommentben! Ha pedig érdekelnek a hasonló tartalmak kövessétek be oldalunkat.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más