Random

Különös, kacskaringós nyír nő Kökönyösben

Komló – Idén sajnos baranyai nevező nélkül indul az Év Fája verseny, de így is akadnak szép, valamilyen szempontból különleges, fák a környéken.

Ilyen például az a Kökönyösben található nyír is, amely egyedi kacskaringós formájával hívja fel magára a figyelmet.

A fa egy domboldalra merőlegesen kezdett el nőni, majd tett egy kanyart a törzse, hogy végül az ég felé törjön, mint minden rendes fajtársa.

Szerettük volna megtudni, hogy mi okozhatja ezt a szokatlan növekedést. Csicsek Gábor Okleveles Környezetkutató kérdésünkre elmondta a fa, pontosabban bibircses nyír, egy nagyon ellenálló fajta, jól bírják a városi környezetet.

Formája valamilyen fiatalkori behatás miatt alakulhatott így. Ezt okozhatta egy másik fa, amely túl közel nőtt hozzá, de lehetett ember alkotta tárgy is, egy közelében lévő kerítés, oszlop, ami ilyen rendellenes növésre kényszerítette. Az biztos, hogy valami külső behatás okozta a törzsének furcsa alakját.

 

 

 

A jelenség önmagában nem ritka, erdőkben is látni hasonlókat, ott általában valamilyen másik rádőlő fa okozza ezeket, de a játszóterek mellett is lehet, hasonlókkal találkozni, ahol a gyerekek sokat játszanak egy fán, és a ránehezedő súly miatt az évek során eldeformálódnak.

Ennél a fajnál nem gyakori az ilyenfajta, rendellenes növekedés, de vannak melyek kimondottan hajlamosan rá. Ilyen például az amerikai kőris, a zöld juhar, vagy a  torzsás szömörce is.

Nektek van kedvenc fátok a környéken? Ismertek hasonló, valamilyen szempontból különleges növényt errefelé?

Szólj hozzá!

Hirdetés