23.7 C
Komló
2024. július 16.
spot_img
KezdőlapRandomA bányász ördöglakat amit lehet, hogy komlóiak találtak ki

A bányász ördöglakat amit lehet, hogy komlóiak találtak ki

Érdekes dolog derült ki egy régi játékról.

Gyerekkorában biztosan sok komlói találkozott a címlapképünkön látható ördöglakattal, de azt tudtátok, hogy ennek a játéknak eredetileg más funkciója volt? Pontosabban nem is a játéknak, hanem az azt alkotó kapcsoknak.

Nekem fogalmam sem volt róla, bár mentségemre szóljon, hogy ez előtt nagyjából 8 éves koromban találkoztam vele utoljára, és olyan profi maga a szerkezet, hogy most sem jutott volna eszembe ha nem mondják.

Az ördöglakatok olyan többnyire fémből vagy fából készülő logikai játékok, ahol a cél az egymásba kapcsolt alakzatok szétszedése, illetve összerakása. Nincs ez másként a négyszög formájú komlói lakattal sem, melyet ha elég ügyes az ember, úgy szét tud hajtogatni, hogy az kinyíljon.

Jó-jó, de mi volt ez eredetileg?

Varga Péterhez, Komló legnagyobb bányászati magángyűjteményével rendelkező nyugdíjas bányászhoz fordultunk, hogy megtudjuk. Elmondta, hogy a lakatot gumiszalag varró kapcsok alkotják, melyeknek eredeti céljuk az volt, hogy a bányákban használatos szállítószalagokat rögzítsék velük össze. Azt is hozzátette, hogy általában fővágati szállító- szalag ügyeletesek hordtak magukkal ilyen kapcsokat.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy vajon máshol is elterjedt-e ez a játék, de szerinte helyi vonatkozása van. Vagyis elképzelhető, hogy egy leleményes komlói bányász találta ki, de erről többet sajnos nem sikerült kiderítenünk.

Ti találkoztatok hasonló ördöglakattal? Milyen emléketek van róla?

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más