14.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapHírekTőlünk pár kilométerre milliókat spórolnak a geotermikus fűtéssel, a komlói termálkútak egyelőre...

Tőlünk pár kilométerre milliókat spórolnak a geotermikus fűtéssel, a komlói termálkútak egyelőre sorsukra várnak

Bóly-Komló- A baranyai Bóly önkormányzata a település határában fúrt termál kutakkal fűti intézményeit, már 13 éve. Komlón is felmerült hasonló ötlet, kutatásokat is végeztek, de a folyamat nálunk itt megakadt.

A Népszava cikke szerint évente 30-40 millió forintot takarít meg a bólyi önkormányzat azzal, hogy gáz helyett termálfűtést használnak a település intézményeinek fűtésére. A közintézmények mellett a város az ipari park cégeinek is értékesíti a tiszta energiát. Ha marad a gáz és áramár növekedése akkor a település szeptembertől évente százmilliókat spórolhat a lap szerint.

Baranyában, Bóly mellett Szentlőrincen is üzemel egy geotermikus hőközpont. Nagyjából ezeknek a kutaknak a létesítésével egyidőben Komlón is végeztek a geotermikus energia felhasználását célzó kutatásokat, de nálunk a projekt valamiért nem járt sikerrel. A témát viszont nem engedte el teljesen a városvezetés.

Az egyik komlói kút 2019-ben /fotó: 7300/

A város 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklusában szerepel a kutak hasznosításának terve. Mi utoljára három éve, 2019-ben kérdeztük a polgármestert a témáról, amikor még merőben más volt a gazdasági helyzet. Polics József akkor elmondta, hogy a 2006-2007-es években a teljes belvárosi völgy megkutatásra került, és megállapították, hogy a terület alatt 60-70 Celsius fokos víz található, de gazdaságos felhasználását akkor nem tudták kimutatni.

Az utóbbi időben a rezsiköltségek emelkedése miatt, valószínűleg már kevésbé lenne gazdaságtalan a kutak hasznosítása, de ezt csak pontos vizsgálatok, és a kutak újbóli felmérése után lehetne biztosan kijelenteni.

Bányászok fürödtek benne, később ásványvízként szerették volna palackozni

Az ’50-es évek végén szénkutatás közben találtak melegvizet a mai Altáró utca területén, melyet később a Kossuth Bányaüzem fürdőiben hasznosítottak. A bányák bezárása után viszont már nem volt tovább szükség a nagy mennyiségű vízre. A kilencvenes években még felmerült, hogy ásványvízként palackozzák, de hiába szerezték meg a megfelelő engedélyeket, minősítéseket ebből a tervből végül nem lett semmi.

Miért nincs komlói ásványvíz a boltokban? Utánajártunk.

 

/címlapkép: Az egyik kút elkerítve 2022-ben, fotó: 7300/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más