19.4 C
Komló
2024. június 25.
spot_img
KezdőlapHírekKomló is lemondana a víziközmű vagyonáról az állam javára

Komló is lemondana a víziközmű vagyonáról az állam javára

Komló – Komló is lemondana a víziközmű vagyonáról az állam javára, miután veszteséges a fenntartása a dinamikusan növekvő bér, anyag, energia és egyéb költségek, valamint a rezsicsökkentés során befagyasztott árbevétel miatt.

Ma tárgyalják azt a napirendi pontot a testületi ülésen, amelyben arról döntenek a képviselők, hogy elfogadják-e Komló Város Önkormányzat tulajdonában álló víziközmű-vagyonnak a Magyar Államra történő önkéntes átruházására irányuló Integrációban történő részvételre vonatkozó szándéknyilatkozat.

Vagyis, hogy szeretnék-e átadni vízművet az államnak, hasonlóan más településekhez.

Ahogy az az előterjesztésben olvasható: „a BARANYA-Víz Zrt. tőke és likviditási helyzete a rezsicsökkentés miatt „befagyasztott” árbevétel, illetve a másik oldalon dinamikusan növekvő bér, anyag, energia, és egyéb költségek miatt folyamatosan romlik. Tekintettel arra, hogy a tulajdonos önkormányzatok nem rendelkeznek megfelelő forrásokkal a veszteség tőkeemelés formájában történő ellensúlyozására, így részünkről a tőkehelyzet technikai jellegű – értékelési tartalékkal történő – rendezésére volt csak lehetőség. Emellett az elmúlt évben a központi forrásokból egyszeri, 156 millió forint összegű ázsiós tőkeemelést hajtottunk végre, amely készpénzjuttatás révén nem a csak a tőke-, hanem a likviditási helyzetet is stabilizálta rövid távon.”

Az előterjesztés szerint „az eszközhasználati díj összege jelentősen elmarad az amortizációtól, így külső forrás bevonása nélkül a rendszer egyre gyorsuló műszaki állapotromlása prognosztizálható.”

Hozzáteszik, „amennyiben az önkormányzat az integrációba belépést elutasító döntést hoz (avagy arról nem hoz döntést) úgy továbbra is ellátási felelősként kell eljárnia, ahogyan eddig is, és továbbra is biztosítania kell a víziközmű ellátás biztonságát, ezen belül pedig a szolgáltató működését, szükség esetén megfelelő tőkepótlással. (…) A víziközmű-szolgáltatás ellátási kötelezettség teljesítése önkormányzatunknak – a BARANYA-Víz Zrt.-n keresztül – évek óta veszteséget és vagyonvesztést jelent”.

Polics József polgármester ezért azt javasolja, hogy a képviselő-testület nyilvánítsa ki azon szándékát, miszerint az őt terhelő víziközmű szolgáltatás biztosítása vonatkozásában fennálló ellátási kötelezettségének a Magyar Államra történő átruházására irányuló Integrációs Programban részt kíván venni; és felhatalmazza a polgármestert, hogy tárgyalásokat kezdeményezzen a Magyar Állam nevében eljáró Nemzeti Vízművek Zrt.-vel az alábbi tárgykörökben:
− a víziközmű vagyon és az azt működtető vagyon átadásáról,
− az átadással érintett víziközmű-rendszer üzemeltetését szerződéses jogviszony
alapján ellátó BARANYA-Víz Zrt.-ben fennálló társasági részesedés ingyenes
átruházásáról, valamint
− az átruházással érintett víziközmű vagyonhoz tartozó, víziközmű-fejlesztésre fel
nem használt források tulajdonjogának térítésmentesen, nyilvántartási értéken
történő átvezetéséről.

Amint megtörtént a szavazás, frissítjük cikkünket.

UPDATE:

Ahogy az várható volt a testület az augusztus 30-i ülésén megszavazta az előterjesztést.

 

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más