28.7 C
Komló
2024. július 17.
spot_img
KezdőlapHírekGogen: én hívtam fel a figyelmet az adományok felfüggesztésére

Gogen: én hívtam fel a figyelmet az adományok felfüggesztésére

Komló – Kivehetik a Fekete Láng Egyesület kezéből az adományosztást. És nem elsősorban azért, mert sok panasz érkezett a szervezetre, hanem mert az Élemiszerbanknak nem elfogadható, hogy politikai célú befolyásolásra használják az élelmiszerosztást.

Az Átlátszó írta meg, hogy Komlón ismét szünetelteti az élelmiszercsomagok osztását a Magyar Élelmiszerbank Egyesület. Ennek oka, ahogy a település egyik választókörében választási csalás miatt megsemmisítették az október 13-i választás eredményét és új szavazást írtak ki. Kampányidőszakban pedig mindig felfüggesztik az adományosztást azért, hogy senki ne élhessen vissza vele.

Az érintett 5.sz. választókerület 13. számú, Vörösmarty utcai szavazóköre ugyanis ráadásul pont az az utca, ahol az élelmiszert is osztják évek óta a rászorulóknak.

Az azonban, hogy pontosan kitől érkezik az adomány, nem biztos, hogy mindenkinek egyértelmű.

Az adományosztást ugyanis idén áprilistól teljesen átadta a komlói családsegítő szolgálat a Fekete Láng Egyesületnek, amelynek vezetője nem más, mint Orsós Ferenc Gogen, a Fidesz és a Lungo Drom jelöltje. Aki ennek megfelelően folyamatosan kampányolt a Fidesz és a Lungo Drom mellett (erről mindkét Facebook oldala tanúskodik), miközben az adományokat is osztotta – anélkül, hogy hangsúlyozta volna, az Élelmiszerbanktól jönnek a csomagok.

Utcán, kocsiból is megy az adományosztás. Fotó: Orsós Ferenc Fb oldala

Legalábbis egyetlen utalás sincs erre a tényre a számtalan nyilvános posztban. Ráadásul, a képek alapján az osztás sokszor az utcán, autóból történik, nem pedig a helyiségben, ahol elvileg plakátokon tájékoztatják a rászorulókat.

Mivel az Élelmiszerbank, pontosabban az élelmiszerláncok adományainak kiosztása és az ő politikai tevékenysége gyakran összecsúszott, így alkalmas lehetett a választók befolyásolására is. Az érintett családok ugyanis könnyen hihették/hihetik azt, hogy Orsós Ferenctől vagy a politikai pártoktól kapják az élelmiszert, és ha nem szavaznak rájuk, elveszíthetik azt.

Hogy ez elkerülhető legyen, az Élelmiszerbank az október 13-i választás előtt két héttel felfüggesztette az adományok küldését, ahogy most, a megismételt szavazás előtt is.

Az Élelmiszerbank ugyanis szigorúan független, politikailag semleges szervezet, így nem elfogadható számukra, hogy politikai pártok képviselői politikai célú befolyásolásra használják az élelmiszerosztást – hangsúlyozták az Átlátszónak.

Adományok és a Lungo Drom jelöltjei. Fotó: Orsós Ferenc FB oldala

Ez azonban már úgy jutott el a rászorulókhoz, hogy rosszindulatú emberek próbálják lejáratni Orsóst és csapatát, illetve, ahogy Polics József poglármester fogalmazott a portálnak: „alaptalan vádaknak köszönhetően már másodszor két hétre szünetel az élelmiszerbanki ellátás.”

Erről azonban nincs szó, az Élelmiszerbanknál ez egy bevett gyakorlat. Politikus vagy jelölt neve ugyanis nem fonódhat össze a karitatív tevékenységgel.

Sőt, Orsós Ferenc az Átlátszónak azt nyilatkozta, ő maga hívta fel a figyelmet arra, hogy az Élelmiszerbank a választások idejére szüneteltesse az adományosztást, azt viszont nem tudhatta, hogy új szavazást írnak majd ki.

Vagyis: alaptalanok azok a vádak, amelyek szerint az ellenzéki jelölt vagy bárki más harcolta ki az adományok elvételét.

Az élelmiszerosztással kapcsolatban egyébként más panaszok is érkeztek, ezekről az Átlátszón olvashat bővebben.

 

Összefoglalva:

  • A Kenderföldön évek óta osztott élelmiszercsomagok nem a Fekete Láng, a Fidesz, a Lungo Drom vagy Orsós Ferenc Gogen adományai, hanem az élelmiszerboltoké (így pl. a Tesco), ahonnan az Élelmiszerbankon keresztül jut el a rászorulókhoz az adomány. Tehát, bárki nyeri a választást az adott választókerületben, az adományok akkor is érkezni fognak.
  • Az élelmiszerosztást minden választás előtt felfüggeszti az Élelmiszerbank, hogy elkerülje az esetleges politikai visszaéléseket. Így tett most is, amihez semmi köze nincs „rosszindulatú embereknek”.
  • Az élelmiszerosztással kapcsolatos panaszokat az Élelmiszerbank kivizsgálja, és amennyiben megalapozottnak találja őket, az adományosztást végleg kiveszik a Fekete Láng Egyesület, illetve Orsós Ferenc Gogen kezéből, és visszaadják az önkormányzati intézményeknek.

 

Az Átlátszó teljes cikke IDE kattintva érhető el.

Nyitókép: Orsós Ferenc Gogen Facebook oldala

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más