17.1 C
Komló
2024. június 25.
spot_img
KezdőlapHírekFormai okok miatt elutasították a KÖT beadványát másodfokon

Formai okok miatt elutasították a KÖT beadványát másodfokon

Komló – A Területi Választási Bizottság másodfokon elutasította a KÖT fideszes plakátokat érintő kifogását formai okokra hivatkozva. A probléma főként az volt, hogy a KÖT nem a bejelentéssel egy időben, hanem pár órával később adta le az állításukat alátámasztó fotókat. Erre pedig a törvény nem ad lehetőséget.

A Komló Összeköt Egyesület (KÖT) a közelmúltban kifogást nyújtott be a Helyi Választási Bizottságnál, mert szerintük megtévesztőek a Fidesz villanyoszlopokra kihelyezett hirdetései. Azokon ugyanis nem szerepel a kiadó neve, székhelye és a kiadásért felelős személy neve, továbbá a jelölő szerveztek megnevezése és logója sem.

A Helyi Választási Bizottság első fokon helyt adott a kifogásnak. Úgy ítélték meg, hogy a plakátok alkalmas lehetnek arra, hogy megtévesszék a választópolgárokat. Ezért a Fidesznek el kellett volna távolítania a kifogásolt plakátokat, vagy valamilyen módon fel kellett volna tüntetniük rajtuk a kiadó nevét és székhelyét, valamint a kiadásért felelős személyt.

A Fidesz fellebbezett a döntés ellen arra hivatkozva, hogy a KÖT formailag nem megfelelően nyújtotta be a kifogást.

A Fidesz szerint a plakátokról készült képeket eredetileg nem csatolták az írásos panaszhoz, csak órákkal később, utólag küldték meg azokat. Továbbá szerintük a fényképek távolról készültek, így nem alkalmasak arra, hogy bizonyítsák a KÖT állításait.

Az egyik kifogásolt hirdetés egy komlói villanyoszlopon /fotó: 7300/

A Fidesz álláspontja szerint mindezzel a KÖT „megsértette a Ve. 212. § (2) bekezdés b) alpontjának rendelkezését, mely szerint a kifogásnak tartalmaznia kell a jogszabálysértés bizonyítékait.”

A Baranya Vármegyei Területi Választási Bizottság helyt adott a fellebbezésben foglaltaknak, megváltoztatta a helyi választási bizottság döntését, és a kifogást érdemi vizsgálat nélkül elutasította. 

Azaz: a megyei választási bizottság nem azért utasította el a KÖT beadványát, mert NEM történt törvénysértés, hanem mert a beadványt nem megfeleően nyújtották be, így nincs lehetőség érdemi vizsgálatra.

Mindezek ellenére (vagy mellett) az eredeti kék-fehér hirdetésekkel egyező koncepciójú, de immáron narancssárga-fehér hirdetések is elkezdtek feltűnni a város utcáin. Ezeken már a Fidesz logója is helyet kapott.

Narancssárga plakát Fidesz logóval /fotó:7300/

Továbbá olyan plakátot is találtunk, amelyekre látszólag utólag ragasztották rá a hiányolt információkat.

Felelős szerkesztő és kiadó: Polics József, 7300 Komló Városháztér 4. olvasható a hirdetésre ragasztott matricán /fotó: 7300/

/címlapkép: 7300/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más