25.7 C
Komló
2024. július 13.
spot_img
KezdőlapgalériaA Petőfi utcai muráliák titkai

A Petőfi utcai muráliák titkai

Komló – Aki már sétált végig a Petőfi utcán biztosan észrevette a lépcsőházak falait díszítő színes mozaikokat. Utánanéztünk, hogy mit lehet tudni róluk.

Az utca páratlan oldalának minden háza kapott díszítést, de az idők során az első házról teljesen  az utolsóról pedig részben eltűntek a minták.

Négy alkotó munkáját dicsérik a muráliák. Név szerint Bizse János, Tahi-Tóth Nándor, M. Miklós és Király Sándor alkotásai láthatók a falakon.

„A murális művészet a képzőművészetnek az az ága, mely közvetlenül fal, mennyezet, vagy más állandó építészeti felület díszítését szolgálja.”

A díszítések, technikájában, témájában nincsen egységesen végigvitt koncepció. Láthatunk mozaikokat, és táblákat egyaránt. Míg a mozaikokon elsősorban madár és hal motívumokat fedezhetünk fel, addig a feltehetően zománcból készült táblákon állatövi jegyeket találunk, de ezek közül sem szerepel az összes.

A 11., 13., 15., 17., 21., 23., 25. számú lépcsőház kapuja felett szárnyasokat ábrázoló mozaikok találhatók. A sorból egyedül a 19-es lépcsőház lóg ki, itt halakat láthatunk a képen. A díszek két alkotóhoz tartoznak. Feltételezetten a 13., 15., 17., 19., 21., 23. ház díszítéseit Bizse János készítette. A 11. és 25. kép valószínűleg másik művész munkája.

A 27. számnál található murálián kos, a 29. felett oroszlán, a 31-nél halak, a 33-nál nap ábrázolás látható. A nap motívum kilóg a csillagjegyek közül.  A 35-ös kapu felett ismét egy állatövi jegyet, a rákot találjuk. Ezeken a műalkotásokon a KS monogram szerepel, melyből arra következtethetünk, hogy Király Sándor munkái.

A 37., 39. és 41. számú lépcsőházak kapujai felett mozaikos technikával készült  madárábrázolásokkal találkozhatunk.  A képeket valószínűleg ugyanaz a Miklós M. készítette, aki a 11-es és 25-ös házakon találhatóakat is.

Reméljük még sokáig megmaradnak az utcának ezen jellegzetes díszei.

/via: közterkep.hu/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más