25.7 C
Komló
2024. május 20.
spot_img
KezdőlapHírekFizetett a Fidesz a szavazatokért

Fizetett a Fidesz a szavazatokért

Pécs – Kúriai végzés mondja ki, hogy Pécsen választási csalás történt április 8-án – írta meg az Átlátszó. A pécsi 040-es szavazókörben sérült a választás tisztasága.

A döntésnek a választás eredménye szempontjából nincs jelentősége, és a határozatokban sem szerepel a párt neve, de az egyik független szavazóköri delegált beadványa alapján született jogerős végzés közvetetten azt mondja ki, hogy két konkrét ügyben a Fidesz érdekében történt választási csalás – mutat rá a portál.

Fotó: Népszava

Egy független szavazatszámláló delegált tett panaszt azután, hogy több férfi is arról beszélt a szavazófülke előtt, odabent, valamint az utcán is, hogy odavitték őket és fizettek nekik azért, hogy a szavazzanak, méghozzá a Fideszre és jelöltjeire. Minderről hangfelvétel is készült, ez alapján egy részlet:

„Sz.1.: Fizetik. Őt is. Ő is egy ilyen izé, megbízott.

D.: És kire kellett szavaznod?

Sz. 1.: Fidesz. A Fideszre. Mindegyikünk arra szavazott.

Sz. 2.: Az az Orbán Viktor, nem?

D.: Aha.” 

A delegált minden esetben hivatalos jegyzőkönyvet akart felvetetni, de ezt a bizottság nem engedélyezte, így csak nem hivatalos jegyzőkönyv készült. A delegált később a TASZ segítségével kifogást nyújtott be a Baranya megyei 1-es Országos Egyéni Választókerületi Választási Bizottsághoz (OEVB). Ott azonban, ahogy később a Nemzeti Választási Bizottságnál is, elutasító határozat született.

 

A Baranya 1. sz. választókerület adja az országgyűlés egyetlen független képviselőjét

Végül a Kúriához került az ügy, amely viszont felülbírálta a korábbi határozatokat és megállapította, hogy sérült a választás tisztasága, az önkéntesség és a jóhiszemű joggyakorlás alapelvi követelménye.

Nem Pécs az egyetlen egyébként, ahol (hivatalosan is) csalás történt: eddig két egyéni választókerületben kellett újraszámolni a szavazatokat.  Emellett számos panasz érkezett az ország több pontjáról, már az aláírásgyűjtéskor is.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más