19.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapgalériaA komlói légópince titkai

A komlói légópince titkai

Komló – Bejártuk azt a helyet, ahova hétköznapi ember jobb esetben egyszer sem jut be. Nézzük, mit rejt Komló legnagyobb légoltalmi pincerendszere.

 

Városunk alatt nagyszámú, 257 darab légópince található – ha beleszámoljuk a lakóházak pincéiből nyíló kisebb légókat is. Találhatunk ilyeneket a Kossuth utcában, a Zrínyi utcában, az Eötvös utcában, a Gorkij utcában és a város egyéb pontjain.

Az 1950-es évek elejétől egészen a hatvanas évekig nem lehetett se közintézményt, se lakóépületet építeni óvóhely nélkül. Mivel Komló nagyrészt ebben az időszakban épült, ennek köszönhető a nagyszámú légópince.

Nemcsak a lakóépületek alatt, hanem a nagyobb üzemek környékén is találhatunk óvóhelyeket, például a volt Carbon udvarában; de van a hőerőműnél, a Templom tér közelében, Újtelep alatt, és a piac mögött is léteznek ilyen objektumok.

Komló legnagyobb ilyen létesítménye a piac háta mögül nyílik, és a föld alatt 20-30, egyes helyeken 32 méter mélységben elhúzódik egészen a Bányászpark és a szilvási KRESZ park alatt. A létesítmény hosszabb időre 207-főt képes befogadni, de nagyobb baj esetén (rövidebb ideig) akár 4-5 ezer embert is be tudtak volna zsúfolni ide.

Az objektum ötöd osztályú óvóhelyi minősítésű, ami annyit jelent, hogy rendelkezik

  • teljes áramellátó rendszerrel, aggregátorokkal áramkimaradás esetére
  • vízellátórendszerrel, saját kúttal,
  • és szellőztető rendszerrel is.

Emellett vezetékes víz, mosdók, wc-k, pihenő és vezetési helyiségek találhatók a légóban.

A légoltalmi pincerendszer jelenlegi állapotában már képtelen lenne ellátni eredeti feladatait. Korábban többféleképpen próbálták hasznosítani, termesztettek benne gombát, de üzemelt paintball pálya is az építményben. Sőt, bányászati múzeumot is szerettek volna kialakítani benne, de ez forráshiány miatt sohasem valósult meg.

Az elmúlt két év során többször kerestük kérdéseinkkel a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot a légoltalmi pincerendszerrel kapcsolatban, de válaszokat cikkünk megjelenéséig sajnos nem kaptunk. Emiatt a Komló televízió egy archív anyagára hagyatkoztunk cikkünk megírása során.

Köszönjük a Komlói Városgondnokság munkatársainak: Bogyay Lászlónak és Morber Zoltánnak a segítségét, amellyel lehetővé tették a pincerendszer bejárását.

A fényképeket Kovács Norbert (Tenerefoto), Ujfalusi Máté és Hazafi Tamás készítették.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más