19.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapPRVegye komolyan bőre egészségét!

Vegye komolyan bőre egészségét!

A bőrünkön megjelenő foltokra több figyelmet kell fordítani! A legnagyobb problémát ugyanis az okozza, hogy nem könnyű különbséget tenni egy jóindulatú elváltozás, és egy rákos megbetegedés között. Ennek megállapítását mindenképpen szakemberre kell bízni! 

Mit érdemes tudni a pigmentfoltokról?

Bőrünk intenzív napsugárzás hatására több melanint termel, melynek szerepe, hogy védelmet nyújtson a káros UV-sugárzás hatásaival szemben. Leginkább barna, sárgásbarna, kékesszürke pigmentek okoznak ismert elváltozásokat, melyeket öregségi foltnak, pigmentfoltnak is szokás nevezni. 

A májfoltok a fokozott mennyiségű melanintermelés következtében jönnek létre. A baj az, hogy sokszor egy rákmegelőző állapothoz is nagyon hasonlíthatnak, emiatt létfontosságú a szakorvosi vizsgálat! A CMC Déli Klinika Diagnosztikai Központjában komplett bőrgyógyászati szűrővizsgálat kérhető.

A nyári időszakot követően észlelt pigmentfoltokat mindenképpen célszerű szakembernek megmutatni. Egy rosszindulatú bőrelváltozás esetén a kezdeti szakaszban történő felismerés életbevágóan fontos!

A pigmentfoltok hajlamosító tényezői között említhetjük a napégést, a szoláriumozást, a világos bőrt, és a 40 év feletti életkort. A foltok javarészt a napnak kitett területeken alakulnak ki, például az arcon, nyak és váll területén, karokon, lábfejen, és akár kézfejen is. Hormonális változás hatására is megjelenhetnek, a terhesség idején kialakult foltokat melazmaként említik. 

A bőrgyógyászati szűrővizsgálat jelentősége 

Fontos kiemelni a folyamatos önvizsgálat és a bőrgyógyászati szűrővizsgálatok szerepét. A bőrgyógyászati rosszindulatú elváltozások korai felismeréséért egyedül a rendszeres vizsgálatokkal, és időszakos önellenőrzéssel tehetünk. A mihamarabb történő kezelés növelheti a gyógyulási esélyeket! 

Amennyiben nincsen észlelt változás, új foltok, bármely szokatlan panasz, ilyen esetben is javasolt évente egy teljes bőrgyógyászati szűrést elvégeztetni. Előfordulhat, hogy a szakember féléves kontrollt javasol, ez esetben ezt kell szem előtt tartani. 

Az önvizsgálat magába foglalja az anyajegyek, pigmentfoltok, és egyéb elváltozások figyelmes átvizsgálását. Amennyiben új foltok jelennek meg, vagy változás tapasztalható a meglévőkben, orvoshoz kell fordulni! Különösen fontos a nyári időszak előtti és utáni alapos átnézés.

Prevenció a bőr védelméért!

A megelőzés döntő fontosságú, vagyis a rendszeres bőrgyógyászati szűrés, és az otthoni ellenőrzés mellett a fényvédők alkalmazása, és az erős UV-sugárzás kerülése is elengedhetetlen. Emellett javasolt a kritikus órákban árnyékos területen tartózkodni, és a szoláriumhasználatot is csökkenteni. 

A modern fejlesztéseknek hála a bőrgyógyászati szűrés videodermatoszkópos eljárással történik, mely lehetőséget teremt a teljes bőrfelület alapos átvizsgálására. 

PR
PR
Fizetett Promóció
- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más