19.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapPRKell-e a vakondháló már a füvesítéskor?

Kell-e a vakondháló már a füvesítéskor?

A füvesítés elég sok dilemmával jár. Hogyan lehet friss, zöld a gyepem? Milyen fűmagokat használjak? Szükség van-e vakondhálóra vagy sem? Nos, igen! Jó kérdés! Ha eddig tanácstalan voltál a témában, akkor mi most arra ösztönzünk téged, hogy kövesd a belső hangot és fektess le vakondhálót a gyepszőnyeg alá, hiszen ennek számos előnye van!

A következő pár sorban most megtudhatod, hogy pontosan melyek ezek az előnyök! Tarts hát velem egy rövidke cikk erejéig! 

A vakond árthat a pázsitnak? 

Magára a gyepre nézve nem mondanám ártalmasnak a vakondot, hiszen nem arra pályázik. Na de, ott az a DE! Azt ne felejtsük el, hogy a vakond a föld alatt rendezkedik be, és komoly alagútrendszereket épít ki magának. Szerencsére számos hasznos eszköz van, amit bevethetünk ellene. Az AutomataÖntözőrendszer.com vakondháló kínálatában te is találsz a kertedhez illő megoldást!

A vakond tehát táplálékra vadászik a föld alatt, s kedvencei közé tartoznak a lárvák, a bogarak, a pajorok és a férgek, amik már árthatnak a szép, zöld gyepnek. Mivel egy vakond sem végzett lakberendező tanfolyamot, bizony előfordulhat, hogy kárt tesz a növényekben, ha nem is szándékosan.

Végül, az idegesítő vakondtúrások sem mutatnak túl jól, s ezek láttán sikítófrászt kapunk, ha korábban lélekben már megjelent előttünk a tökéletes pázsit képe. Miért? Azért, mert ahol egy vakondtúrás van, ott több is lesz. Sajnos ez mindig így van.

Miért van szükség a vakondhálóra?

A vakondháló segédkezik abban, hogy távol tartsuk a vakondot a gyeptől, így nem fog kárt tenni a gyökérzetben. Ugyan továbbra is járatokat fog ásni, de az ásás során felhalmozódó törmeléket nem tudja majd a föld felszínére kitúrni, ameddig ott van nekünk a vakondháló. 

De miért a gyepé a főszerep? A virágágyásokba, a veteményesekbe történő lefektetés túl sok munka lenne, s ezért is van az, hogy leginkább a pázsit védelme kapcsán merül fel a vakondháló használata. Most pedig lássuk, hogy mi lesz a dolgunk, ha ezt az opciót választjuk!

Röviden a folyamatról

A folyamat során elég sok teendőnk lesz, kezdve a kertátalakítással, az automata öntözőrendszer kiépítésével, majd a vakondháló lefektetésével. Az egészséges gyep gyökere nagyjából 15 cm, ezért a vakondhálót is 5-15 cm mélyre kell fektetni. 

Miután leraktuk a helyére, érdemes U szögekkel vagy speciális tüskékkel rögzíteni, 1-1,5 méterenként. A rögzítés abban segít, hogy ne mozduljon el a későbbi földmunkálatok maitt, ami egyenes utat ad a vakond számára is. Erre még egy plusz földréteg kerül, amire geotextíliát helyezünk, végül jöhet a gyepszőnyeg. Nagyjából ennyi az egész, más teendőnk nincs.

A vakondhálóra elég egyszer költeni, s hosszú távon szolgálja majd gyepünk védelmét, hogy mi legyünk az a szomszéd, akinek mindig zöldebb, de leginkább vakondtúrásoktól mentes a fűje.

PR
PR
Fizetett Promóció
- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más