17.7 C
Komló
2023. március 24.
KezdőlapPRNapelemek, avagy egy korszerű technológia jellemzői

Napelemek, avagy egy korszerű technológia jellemzői

A nap energiájának hasznosítása ma már kézenfekvő lehetőségként áll a rendelkezésedre. Akár az otthonodban, akár a vállalkozásodban megtérülő befektetésnek számít, érdemes minél részletesebben megismerkedni vele.

Napelemek: óriási a kínálat, bonyolult a választás

A napelemes rendszer telepítése komoly beruházás, emiatt korántsem mindegy, hogy milyen gyártó termékeit, milyen kivitelezőt és technológiát választasz. Mivel a tévedés sokba kerülhet, mindig alaposan kell eljárni ezek meghatározásánál.

A LEDLámpaház.hu kínálatában is kapható napelemes rendszer kiépítéséhez szükséges eszközök kiváló minőséget képviselnek. Nézzük meg, hogy mi mindent érdemes tudni róluk!

Mi az a napelem?

A napelemcella egy olyan eszköz, ami fotovoltaikus elven működik, és a napsugárzást elektromos energiává alakítja át (az elektromágneses sugárzást alakítja át elektromos energiává). Az elektromos berendezések működtetésére ezt az elektromos energiát fogod felhasználni.

Az, hogy a napelemnek mekkora a teljesítménye, számos tényező függvénye. Ilyen:

  • A napelem hatásfoka – ez arra utal, hogy a napelem milyen hatékonysággal tudja a napfényt elektromos energiává átalakítani. Ez éppúgy függ a földrajzi tényezőktől, éghajlattól, mint az aktuális évszaktól vagy a helyszín adottságaitól. 
  • A napelem dőlésszöge – ugyanis ha a napelemek nem az ideális dőlésszögben kerülnek elhelyezésre, akkor romlik a teljesítményük, mert a napsugarak nem a megfelelő szögben érik a cellákat. 

Mi az a napelemes rendszer?

Akkor lehet rendszerről beszélni, ha az egyes napelempaneleket összekötjük, és az általuk termelt energiát egy inverterrel hasznosítjuk. Ez a rendszer eltérő méretű és bonyolultságú lehet.

Milyen napelemtípusok léteznek?

A napelemeknél három típus a legjellemzőbb, és még ide sorolják a hibrid napelemet is, ami a napelemet ötvözi a napkollektor technológiájával, azaz meleg vizet és elektromos áramot is létrehoz. 

Mindegyik típusnak előnyei és hátrányai, melyet egymással párhuzamosan kell vizsgálni annak érdekében, hogy könnyen meghatározható legyen melyik felel meg az igényeidnek.

  • Monokristályos napelem – ez a legrégebbi típus – egy szilíciumtömbből áll, bár a gyártása a legdrágább, de a legjobb a teljesítménye. Hatásfoka kiemelkedő – 16-19%-os, élettartama kb. 30 év.
  • Polikristályos napelem – több szilíciumtömbből áll, teljesítménye alig marad el a monokristályosétól – kb. 13-18% között mozog. Jobb teljesítményt nyújt felhős időben. Élettartama kb. 30 év, de ez típusonként, gyártónként jelentős különbségeket mutathat.
  • Amorf napelem – ez a legolcsóbb, de a teljesítménye a legrosszabb.
  • Hibrid napelem – ez ötvözi a napkollektor és a napelemcella előnyeit. Meleg vizet és elektromos áramot is képes termelni.
  • Polimer napelem – a legújabb és legígéretesebb technológia, a tömeggyártásra nem került sor. Könnyen, olcsón előállítható, flexibilis – de hátránya, hogy alacsony hatásfokkal és rövid élettartammal rendelkezik.

Spórolni szeretnél az energiával? Akkor válaszd a napelemes rendszer előnyeit!

 

PR
PR
Fizetett Promóció
- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más