19.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapPRMVA, PVA, S-PVA? Mit jelentenek ezek az LCD monitor panel típusok?

MVA, PVA, S-PVA? Mit jelentenek ezek az LCD monitor panel típusok?

Az LCD monitor panel típusok között található az MVA, PVA és az S-PVA is. Amikor vásárlás előtt állunk, akkor fontos szempont lehet, hogy milyen technológiát használ egy eszköz. Ugyanis ez nagyban befolyásolja a különböző tulajdonságait. Hogy melyeket? Azt most megnézzük a fent említett három változatra vetítve.

Komoly fejlődést jelentett az LCD monitorok megjelenése

A korábban használt hagyományos katódsugárcsöves (CRT) képernyőkkel szemben óriási változást hoztak a megjelenő LCD monitorok. Bár nem egy új technológiáról van szó, ugyanis már 1960-ban működésbe lépett az első példány, nagy váltás volt az elterjedésük.

Sokkal jobb tulajdonságokkal rendelkeznek az új típusok, így nem véletlen, hogy CRT-t már nem is lehet kapni. Nézzük csak meg a PC Aréna monitor kínálatát! Már a használt termékek között sem lelhető fel ez az elavult technológia.

Bár talán a legismertebb két típus jelenleg a TN és az IPS panel, most talán pont ezért nem ezekre térünk ki, hanem a VA-ra, és azok továbbfejlesztett változataira.

A VA technológia

Azért ezzel kezdjük, mert ebből alakult ki később az MVA és a PVA is. A Vertical Alignment rövidítéséből ered a név. A Fujitsu 1996-ban fejlesztette ki, méghozzá azért, hogy az IPS-nél olcsóbb, és a TN-nél jobb tulajdonságokkal rendelkező paneleket gyárthassanak.

Az elgondolás jó volt, azonban nem tudták teljesen megvalósítani, amit szerettek volna. Árban nem tudtak versenyezni, és az elkészült VA panelek betekintési szöge sem volt megfelelő. Mindez továbbfejlesztésért kiáltott, és így alkották meg az MVA-t.

Az MVA technológia

1998-ra jelentősen jobb betekintési szöget (160-170 fok) értek el, kiváló kontraszt és fényerő mellett, sőt a fekete is valóban fekete maradt, még oldalról nézve sem látszott háttérfény. Viszont a válaszidő (25 ms) elmaradt a TN-től.

Az évek során egyre fontosabb lett a minél gyorsabb válaszidő, így tovább kellett fejleszteni az MVA-t is. Készült többféle változat, immár egyéb gyártók által is. Így megjelentek a P-MVA, A-MVA, Samsung PVA, Sharp ASV és S-MVA verziók is.

A végeredmény azonban továbbra sem lett tökéletes, válaszidőben még mindig elmaradtak a TN-től és az IPS-től. Ellenben a kontrasztarányt sikerült 1500:1-re javítani, és kiemelkedő, 170-178 fokos betekintési szöget értek el.

A PVA technológia

Bár a Samsung által gyártott PVA az MVA-n alapul, mégis nagyon más, kvázi önálló technológia. Azonban nem támogatja a 120 Hz+ képfrissítést, a legtöbb típus 8 bites, nem képes 24 bitre, így a színmélység elmarad az IPS-hez képest. De a válaszidőt sikerült 5-8 ms-ra csökkenteniük.

Az S-PVA technológia

Ez egy frissebb, 2014-es fejlesztés. Javítottak a paneleken, azonban továbbra is csak 8 bites maradt a színmegjelenítés. Előnye, hogy javult a betekintési szög, kiváló a kontraszt, gyakorlatilag mindenhol megállja a helyét, ahol nincs szükség az IPS-nél megszokott színmélységre.

Ha nem tehetjük meg, hogy egy drágább IPS monitort vásároljunk, de a TN-nél jobbra vágyunk, akkor érdemes ezen a technológián elgondolkodni.

PR
PR
Fizetett Promóció
- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más