Az ételek szinergiája számos előnyt tartogat mindenkinek – annak is, aki tudatosan törekszik arra, hogy változatosan és színesen egyen, és annak is, aki ösztönösen táplálkozik. Az összetevők párosításával felerősödnek azok pozitív hatásai.
Az ételek szinergiája – egymás hatását erősítik a hatóanyagok
Az ételek szinergiájának ismerete a teljes értékű táplálkozás alapjaira épül, melyet a LifestylePro Academy Lifestyle Medicine Consultant képzésén Ön is részletesen megismerhet. A megszerzett tudás birtokában számos olyan tanácsot lesz képes a gyakorlatban is alkalmazni, ami segítheti mind a saját, mind mások egészségének a megőrzését.
A természettel harmóniában élve, a teljes értékű ételek fogyasztásával, összetett formában juthat hozzá a szükséges vitaminokhoz. A szinergia által az egyes bioaktív komponensek összessége sokkal hatásosabb lesz, mint a részek külön-külön.
Néhány jól hasznosítható példa az ételek szinergiájára
Az ételek szinergiájára számos példa van, csak néhány a sok közül:
- • A paradicsom likopintartalma sokkal jobban hasznosul a bélrendszerben, ha például avokádóval fogyasztjuk (természetes zsírokat tartalmaz)
- • A csicseriborsóban található B6-vitamin segíti a magnézium felszívódását.
- • A kurkuma legfontosabb hatóanyagának, a kurkuminnak jól ismert a gyulladáscsökkentő hatása, ezzel segíti az ízületi problémák gyógyulását, és növeli a szervezet saját antioxidáns enzimjeinek az aktivitását. Mivel a kurkumin elég nehezen és kis mennyiségben szívódik fel a véráramba, ezért a teljes hatás érdekében használjunk fekete borsot a kurkumával készült ételekhez. A fekete bors alkaloidja, a piperin képes akár 2000%-kal is növelni a kurkumin felszívódását.
- • A citromban található C-vitaminnak is számos szinergista hatása van, például támogatja a zöld teában lévő antioxidáns, a katechin hatását, vagy vérszegénység esetén a vas felszívódását.
- • A barna rizsben található vas és cink felszívódását akár 50%-kal meg lehet növelni azzal, ha hagymafélékkel fogyasztjuk.
Mi a fontosabb: a változatosság vagy a mennyiség?
Erre a kérdésre egy tanulmány adta meg a választ: kiderült, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás sokfélesége az, ami a fontosabb, nem a mennyiség. Minél több fajta ételt eszik valaki – még akkor is, ha nem feltétlenül nagy összmennyiséget fogyaszt – annál kevesebb gyulladás alakul ki a szervezetében.
Elsőre hihetetlenül hangzik, de igaz: az összes ehető, növényi alapú élelmiszerben 8000 bioaktív vegyület van. Minél változatosabban válogatjuk össze az étrendünk alapanyagait, annál nagyobb az esélyünk arra, hogy minden, az egészségünk megőrzéséhez szükséges hatóanyagot biztosítani tudjuk magunknak.
Csak természetes forrásból
Ezek a hatóanyagok csak akkor tudják teljes mértékben kifejteni áldásos hatásukat, ha természetes formából származnak – a tabletták ugyanis (bármennyire szeretnék a kutatók) nem tudják utánozni a gyümölcsökben és zöldségekben megtalálható fitokemikáliák természetes és kiegyensúlyozott kombinációját.