26.7 C
Komló
2024. június 22.
spot_img
KezdőlapPRMegéri klímával fűteni?

Megéri klímával fűteni?

Ahhoz, hogy megtudjuk megéri-e légkondival fűteni, természetesen ismernünk kell az előnyeit és hátrányait is ennek a megoldásnak. Illetve ahogy egyéb esetekben is, itt is alapos előkészítést, tervezést és természetesen kalkulációkat igényel a kiépítés. Nézzük meg, hogy miért lehet érdemes ezt használni!

A hőszivattyús működési mód miatt éri meg klímával fűteni?

Ma már nem újdonság, hogy szinte minden típusú klímával fűteni is lehet, nem csak hűteni. Ráadásul ebben az üzemmódban a hagyományos megoldásokhoz képest is akár 10-15%-os energia spórolható meg.

Ha megnézünk egy olajradiátort, akkor ott 1 kW villamos energia befektetésével kb. 1 kW hőenergia termelhető. Ezzel szemben a klímáknál négyszeres vagy akár ötszörös hőleadásról is beszélhetünk. A hőszivattyús működési módnak köszönhető ez a nagy hatékonyság.

Hűtés esetén a berendezésben keringő hűtőfolyadék bent felmelegszik (a szobából hőt von el), majd elpárolog. Az így keletkezett gáz a kültéri kompresszorban összesűrűsödik, túlhevül, amit a külső hőmérséklet lehűt. Így lecsapódik, ismét folyadék formájában (túlhűtve) jut be a szobában elhelyezett beltéri egységbe. És a folyamat kezdődik előröl.

Fűtéskor a fenti folyamat hasonló, csak itt bent kerül leadásra az a hő, amit kint vesz fel. Az elektromos áramra a működtetéshez van szükség, nem direktben a fűtéshez. Így érhető el az a kiváló hatásfok, amit már említettünk. Így válhat sokkal hatékonyabbá egy hőszivattyús klíma bármely fűtőszállal működő berendezésnél.

Mik a hűtő-fűtő klíma előnyei?

Mindenképp mellette szól, hogy nem kell terveztetnünk a kivitelezését, és engedélyezési díjak sem merülnek fel, ráadásul gyors a beszerelése. Nincsenek gázvezetékek és egyéb csőhálózat, kéményre sincs szükség, csak egy elektromos csatlakozásra. Környezettudatos megoldás, emellett biztonságos is üzemeltetni, mivel nem keletkezik semmilyen mérgező égéstermék, mint például szénmonoxid.

Költséghatékony, akár 10-15%-os megtakarítást is elérhető egy modern gázfűtéses rendszerhez képest. Energiahatékony, mivel akár 4-5 kW hőenergia is kinyerhető 1 kW befektetett elektromos áramból. Gyors felfűtést tesz lehetővé. Gyakorlatilag azonnal képes a meleg levegő befúvására. Emellett előre programozható, sőt, akár még távolról is vezérelhető, így nagyon komfortos.

Vannak hátrányai is?

Mint mindennek, így ennek is vannak kevésbé kívánatos hozományai is. Ilyen például a beltéri zaj, ami sajnos a működéssel jár. Még jó, hogy mára már jelentősen le tudták ezt csökkenteni, és az sem véletlen, hogy a külső egység a hangosabb. Ahogy csökken a külső hőmérséklet, úgy az energiafelhasználási hatékonyság is. Bár még alacsony hőmérséklet esetén is gazdaságosabb marad, mint az elektromos fűtőszálak.

Ami még hátránya, az az, hogy nem alkalmazható minden helyiségben. Gondoskodni kell a külső egységnél keletkező kondenzvíz elvezetéséről. És a rövid leolvasztási ciklusok idejére megszakad a fűtés. Mindezek ellenére is sokkal több a pozitív hozománya, így elmondható, hogy a legtöbb esetben megéri klímával fűteni.PR
PR
Fizetett Promóció
- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más