25.7 C
Komló
2024. július 13.
spot_img
KezdőlapPRKivételes természeti érték és történelmi emlékhely Izlandon

Kivételes természeti érték és történelmi emlékhely Izlandon

Az izlandi turizmus nagyon népszerű, hiszen számos különleges látnivalót rejt ez az ország. A kanyonok, a vízesések, a kráterek, a fjordok, a gleccserek mind messze földön híresek, egyedi és fantasztikus élményt nyújtanak az ide érkezőknek. 

Az ország nem éppen az olcsóságáról híres, úgyhogy annak, aki ide látogat, ki kell nyitni a pénztárcáját. Ha csak rövid ideig tartózkodunk itt emiatt, vagy azért, mert üzleti úton vagyunk, akkor is érdemes felfedezni a legfontosabb nevezetességeket. 

Arany körút egy nap alatt

Az Arany Körút pontosan erre lett kitalálva, amely mindössze egy napig tart, de útba ejt néhány csodás látnivalót. Izland sokszínű természeti kincsei felfedezhetők pár óra alatt, Reykjavíkból indulva kényelmesen teljesíthető. A 3 legismertebb megálló: a Gullfoss-vízesés, a Geysir és a Thingvellir Nemzeti Park, melyekről olvashatunk a Wanderers írásában is. Mi most az utóbbira szeretnénk kitérni egy kicsit, ha érdekel, tarts velünk!

A terület 2004 óta az UNESCO világörökség része. A nemzeti parkot 1930-ban alapították, ami azóta is Izland legfontosabb történelmi emlékhelye. A hely kedvező földrajzi adottságokkal rendelkezik, a hasadék mellett a tágas síkság természetes pódiumként és nézőtérként szolgált. 

Izland parlamentje, az Althing

Izland parlamentjét szokás a világ legrégebbi ilyen típusú intézményének nevezni. Az Althing alapítása 930-ra tehető. Itt tartották az üléseket a hosszú nyári napokon, két-három hétig itt gyűlt össze az ország lakosságának 10-15%-a a szabad ég alatt. Fontos társadalmi esemény volt, ami a kezdeti időszakban a nemzetségi társadalmakra jellemző népgyűlésre hasonlított. 

Eleinte csak az ország legbefolyásosabb vezetői találkoztak itt, később minden szabad férfi részt vehetett a gyűlésen. A Thingvellir jelentése: az Althing mezeje. A terület középpontjában a Törvény Szikla állt, ahonnan a törvénymondó az ülést vezette és hangosan kántálta a törvényeket. 

Az izlandi parlament egészen 1798-ig itt ülésezett. Itt kiáltották ki az ország függetlenségét 1944. június 17-én. Ez minden izlandi ember védett szent helye, ami 1930-tól törvénybe is van foglalva.

Páratlan természeti jelenség

Ez a hely tektonikailag a Föld legérdekesebb része. Mit jelent ez? Látványos módon érzékelhető az a jelenség, ahogy az amerikai lemez távolodik az európaitól. A nyugati oldal az észak-amerikai lemezhez, a keleti pedig az eurázsiai lemezhez tartozik. 

Ez a két lemez évente 20 mm-rel távolodik egymástól, vagyis egyre nagyobb lesz ez a vidék, azaz a senki földje nő meg. Tehát nemcsak történelmi, hanem természeti szempontból is különleges térsége Izlandnak a Thingvellir Nemzeti Park. 

A bátrabbak víz alá is merülhetnek a két földlemez között, ahol a kőzetrésekbe beszivárgott a víz a környező tavakból. A Silfra-repedés a búvárok kedvence, ami egy kivételes búvárparadicsom és mindössze 2-3 fokos. Annyira tiszta, hogy akár 150 méterre is látszik a vízi világ bámulatos szépsége. 

 

PR
PR
Fizetett Promóció
- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más