17.1 C
Komló
2024. június 25.
spot_img
KezdőlapPRÍgy készíts tökéletes alapot makettedhez!

Így készíts tökéletes alapot makettedhez!

Bármilyen élethű is egy példány, önmagában mégsem idézi meg az akkori hangulatot, a korszak miliőjét, viszont egy kiváló alappal már elképesztő eredményt érhetünk el.

Tegyük fel, hogy elkészítenél egy repülőt, de Málta reptér részlettel együtt 1941 júniusából. Tarts velünk, ha érdekel, mi minden kellhet egy jó alaphoz. Elöljáróban annyit elárulunk, hogy a Modellfutár oldaláról makettkiegészítők is beszerezhetők, azaz az alapkészítéshez is találsz megfelelő kellékeket.

Nulladik lépés: kutatás és tervezés

Elsőként érdemes egy alapos utánajárással kezdeni, amely során fontos információkra bukkanhatsz a Hurricane repülővel (az eredeti géppel) kapcsolatban. Fel kell deríteni az “életútját”, alkalmazási körülményeit. Például sokat álldogált a poros környezetben, így a felületén homokkal borított részek is fellelhetők, ehhez máris jöhet az ötlet, hogy az alap is illeszkedjen ehhez a témához.

Alapvető eszközök: valamilyen alátét (akár parafa), levegőre száradó gyurma, PVA ragasztó, formázókés (vajazó), előre elkészített talaj, ami a textúra alapját jelenti (ez persze helyettesíthető modellgipsz, PVA és víz keverékével), ezenkívül szükséged lesz textúrára és festékre. 

Mit értünk textúra alatt? Homokot, kávézaccot, földet, egy a fontos, hogy át legyenek szitálva. Szintén remek választás a macskaalom, például bentonit.

Az alap felturbózásához vásárolhatsz még kész növényzetet is, hogy még ütősebb legyen a végeredmény.

Hogyan zajlik maga a folyamat?

Készítsd elő az alapot, amennyiben előre legyártott, nem igényel sok munkát, más esetben szükség lehet a sarkok csiszolására, tömítésére.

A levegőre száradó gyurmából elegendő egy kisebb mennyiség is, persze ez annak függvénye, hogy mekkora méretű diorámát tervezel. Mivel a gyurma nem épp egy könnyű anyag, így leginkább kisebb alapok készítéséhez javasolt. Érdemes apró darabokat letépni belőle, majd azokat kinyújtani, és máris befedhető vele a felület. Választhatsz pillanatragasztót és PVA-t is, a felület elegyengetéséhez pedig a vajazókés tökéletes lesz. Törekedj a sima felület elérésére, de azért nem kell túlzásba esni, viszont nagyobb árkok, gödrök és puklik semmiképp se maradjanak.

Az alapozás nem kötelező lépés, de azért javasolt. Az igazán kreatív művelet viszont a textúraépítéssel kezdődik, ezen a ponton megalkothatod a “környezetet”, például sivatagi, homokos terepet, amelyhez kész terméket is beszerezhetsz, de bevethetsz otthon található alapanyagokat is, mint a macskaalom.

Ezután jöhetnek a kiegészítők, a saját kezűleg gyártott és a kész növényzet is megfelelő.

Festékek, pigmentek, bemosók

Zárólépésként következhet a festés, persze itt nem a szokványos hígítási arányokat érdemes követni, hanem egy hígabb keveréket célszerű készíteni, amellyel könnyebb dolgozni. A bemosók felvihetők szórópisztollyal (persze hígítva), ezáltal már inkább filterként funkcionálnak. Végül pedig jöhetnek a pigmentek, érdemes több szín keverékét használni.

PR
PR
Fizetett Promóció
- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más