19.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapPRAz alvás, a modern ember legjobb barátja

Az alvás, a modern ember legjobb barátja

Rohanó világunkban egyre kevesebb jelentőséget tulajdonítunk a hétköznapi szükségleteknek, és általában szeretnénk őket a lehető leggyorsabban, valamint legegyszerűbben letudni. Az egyik fő probléma az étkezés, ahol sokszor nem is figyelünk arra, hogy pontosan mit is fogyasztunk, csak legyen meg minél hamarabb az ebéd, hogy haladjunk tovább a napi teendőkkel. A másik oldalt pedig ott van az alvás, aminél bele sem gondolunk, mennyi mindenre van hatással.

A megoldás egyszerű, de kevesen veszik észre

Az alvás egy nagyon egyszerű tevékenység: kényelembe helyezzük magunkat, lehunyjuk szemünket, pár óra múlva ébredés, és megkezdjük az új napot. Egyszerűnek hangzik, ez tény, de valójában egy nagyon bonyolult folyamat, ami rengeteg folyamatot meghatároz testünkben. Szerencsére már vannak megoldások, segítségek, mint amiket például az Agyserkentő.hu Alvás oldalán is találhatunk. Még mielőtt kiválasztjuk a tökéletes étrend-kiegészítőt, érdemes átvenni és elemezni a saját alvási szokásainkat.

A legtöbben úgy gondolják, hogy csak legyen meg a minimális mennyiség és kész, semmi gond nem lehet, hisz aludtam 7-8 órát, akkor minden rendben, nem? Nos a válasz a legtöbb esetben az, hogy nem, ez így önmagában nem elég. Az alvásnál sosem a mennyiség volt az elsődleges szempont, hanem a minőség. Biztos már mindannyiunkkal megesett az, hogy olykor 6 óra alvás sokkal pihentetőbb volt, mint 10-12 óra. Természetesen személyenként változó az, hogy kinek mennyi alvásra van szüksége, de az tény, hogy egy alvás nem attól lesz elsősorban pihentető, hogy mennyi időt töltünk az ágyban lehunyt szemekkel.

A minőség az, ami mindent meghatároz, és itt érdemes rögtön az elején kezdeni a vizsgálatot: mennyire rendszeres és megtervezett az alvásunk? Itt arra gondolunk, hogy minden nap kb. ugyanabban az időszakban megyünk aludni, vagy hatalmas eltérések vannak. Konkrét példával szemléltetve: sokkal pihentetőbb az, ha meghatározunk egy 1 órás idősávot, amikor nyugovóra térünk, mint az, amikor teljesen rendszertelen, és valamikor este 9-kor már ágyban vagyunk, a másik nap pedig hajnali 3-ig ébren vagyunk. Inkább mondjuk azt, hogy minden nap este 11 és éjfél között megyünk el aludni, és ne az ad hoc jellegű alvást válasszuk. Ha utóbbi mellett döntünk, hiába lesz elegendő a mennyiség, garantáltan nem leszünk kipihentek.

Figyeljünk a környezetünkre

A modern ember kevés figyelmet szentel az alvás minőségére, pedig lenne min javítani. A nyugodt alvás legnagyobb ellensége ma a kékfény, ami miatt nagyon nehezen tudunk elaludni, ha például közvetlenül a lefekvés előtt még képernyőt bámulunk. Szerencsére az okostelefonokban már elérhető kékfényszűrő beállítás, ezzel mindig éljünk.

A rossz minőségű alvás veszélyei

A nem megfelelő alvás hatással lesz mind a fizikai, mind a szellemi teljesítményre. A munkában nehézségeink lesznek, kevésbé tudunk majd koncentrálni, feledékenység is megjelenhet, és a különböző szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is növeljük.

PR
PR
Fizetett Promóció
- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más