25.7 C
Komló
2024. május 27.
spot_img
KezdőlapPRA felni és a gumi szélessége közötti összefüggések

A felni és a gumi szélessége közötti összefüggések

A gumiabroncs használata, kiválasztása és vásárlása állandó kihívást jelent minden járműtulajdonos számára. Ma már szerencsére rengeteg útmutató érhető el az interneten is, hogy mégis milyen szempontokat kell figyelembe venni a beszerzés során. Ezek közé tartozik az is, hogy mire kell figyelni a felni és a gumi szélességével kapcsolatban.

Mire figyeljünk a kiválasztás során?

A Gumiflex gumiabroncs nagykereskedelem több útmutatóval is rendelkezik a témában. A szakértők is egyetértenek abban, hogy az autógumi mérete nagymértékben meghatározza azt, hogy milyen lesz a vezetés élménye. Szerencsére a gyakorlatban nagyon ritkán fordul elő olyan eset, hogy valaki rossz mérettel indul útnak, de a vásárlás során okozhat némi fejtörést, hogy mégis melyik lesz a számunkra megfelelő? Több tucat gyártó több száz terméke érhető el az interneten, a rendelés pár kattintás alatt leadható, de a kiválasztás több időt vesz igénybe, pláne egy tapasztalatlan autótulajdonos számára.

A felni és a gumi szélessége is befolyásolja, hogy mennyire lesz biztonságos a közlekedés. A legfontosabb és egyben legkönnyebben betartható szabály, hogy a gumiabroncs és a felni átmérője ne térjen el egymástól. Van, hogy néhány esetben lehetséges eltérő méretű elemeket is felszerelni, de ezzel semmiképpen se próbálkozzunk, szigorúan tilos és fokozottan balesetveszélyes. A gyártói előírásokat mindig követni kell, attól nem szabad eltérni, mivel azzal a biztonságból, a vezetési élményből és az úttartásból “adunk fel”.

A vásárlás során nem lesz nehéz dolgunk, mert az átmérők pontosan fel vannak tüntetve minden termék esetében. A rendelés után is láthatóak az abroncson és a felnin egyaránt. 

Hol találjuk az ideális méretet?

Ha nem tudjuk, hogy melyik lesz az ideális, több választási lehetőség is a rendelkezésünkre áll. Megkereshetjük a gépjármű műszaki adatait tartalmazó használati utasítást, ami nyomtatott és digitális formában is elérhető. Minden paraméter szerepel benne, ami a gumiabroncsra és a felnire vonatkozik. Ha ezt a kézikönyvet nem találjuk, akkor online is rákereshetünk a pontos modellre. Ha nem vagyunk biztosak a kapott paraméterben, akkor pedig nyugodtan forduljunk szakemberhez, aki minden segítséget megad a következő gumiabroncs szett beszerzéséhez.

Egyértelmű a jelölés

A gumiabroncsok oldalán lehet találni egy számsort, valamint vásárlás során is a termék nevében. A 225/45 R17 például azt jelenti, hogy a futófelület szélessége 225 milliméter. 45 a profilarány, ami egy százalékos érték (a gumi oldalfalának magassága a futófelület relációjában). Az “R” az abroncs szerkezetét jelenti, a példában ez radiálist jelent, régebbi modelleknél találkozhatunk “D” jelöléssel is, ami a diagonál kialakítást jelenti. Végül pedig ott van a 17, azaz a keréktárcsa átmérője, ami a legfontosabb paraméter a gumi és a felni szélességének kapcsolatában.

PR
PR
Fizetett Promóció
- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más