25.7 C
Komló
2024. május 20.
spot_img
KezdőlapPRMit jelent a flow a sportban?

Mit jelent a flow a sportban?

Áramlatélmény vagy flow… A kifejezés Csíkszentmihályi Mihályhoz kötődik, aki könyvet is publikált arról az élményről, amiben képessé válunk kizárólag egyetlen dologra irányítani a figyelmünket, miközben különleges érzelmi tapasztalattal gazdagodunk, mindezt valamilyen cél érdekében.

Hogyan születik meg a flow?

Az, hogy konkrétan mi a tevékenység, voltaképpen nem is igazán lényeges, a cél azonban a jobb teljesítmény vagy maga a tanulás. Mit tudhatunk még erről az élményről, és hogyan élhetjük át mi magunk is? 

Az önismeret fejlesztése, amit ma már akár az OnlinePszichológus szolgáltatásainak keretében elektronikusan, az interneten keresztül is megvalósíthatunk, természetesen minden esetben hasznos. A tudatosság a flow-élmény szempontjából akár az átélés akadálya is lehet. De akkor mit tehetünk mégis az érdekében? Előbb meg kell ismernünk közelebbről, hogy elképzelést alkothassunk a válaszokról.

Mi jellemzi az áramlatélményt?

Boldogság, illetve önfeledtség az, ami áthatja az élményt, miközben elmerülünk benne. Nem véletlen a vizes hasonlat, sokan ugyanis a lebegéshez vagy a sodráshoz hasonlítják. Bár nehéz megfogni a lényegét, fontos megérteni, hogy ez egy tudatállapot-változás tulajdonképpen. Az elmét egy erős összpontosítás jellemzi, miközben a képességekhez igazodó olyan célkitűzések születnek, amelyeket valóban el tudunk érni.

Mindeközben kevésbé van fókuszban az éntudatunk, kikapcsol az időérzék, helyette a jelen történései vannak középpontban, s bár nem teljes az öntudat, megmarad az ellenőrzés az események felett. A cél, amit el szeretnénk érni, pont annyira nehéz, hogy kihívás legyen, mégis meg tudjuk valósítani, ami aztán a siker átéléséhez vezet.

Ezeket kövessük, ha mi is szeretnénk átélni a flow-t!

Az első és legfontosabb az egyértelmű cél, amihez tudni kell, hogy mit teljesítsünk, hogy el tudjuk érni. A rögtön megtörténő visszacsatolás segít közben bennünket abban, hogy érezzük a haladásunkat a célunk felé. Lényeges elem, hogy a nehezítés folytonos legyen, ám sose olyan, ami meghaladja a képességeinket.

A flow átéléséhez vezető úton lényeges elem a koncentráció, és az, hogy képesek legyünk átélni az adott pillanatot, anélkül, hogy a gondolataink másfelé kalandoznának. Pontosan ugyanígy ki kell iktatni az elménkből azokat a dolgokat, amik bántanak bennünket, illetve zavarnak. Tulajdonképpen mindent, amire nem tudunk az adott pillanatban hatással lenni, olyan külső elemeket, aminek ezúttal nincs helye a tudatunkban.

Szintén fontos, hogy meglegyen az az érzés, hogy képesek vagyunk a kontrollunk alatt tartani a helyzetet, amihez magabiztosság is szükséges. Ezt olyan szinten kell megvalósítani, hogy a saját magunkra irányuló kritikánkat is ki tudjuk zárni az elménkből. Mindeközben az idő szinte megáll, vagy pont fordítva, vad tempóba kezd, aszerint, hogy milyen a cselekvés sebessége.

Törekedni természetesen lehet arra, hogy átéljük ezt az áramlatot, ám ne feledjük el, hogy mesterségesen, kizárólag a tudatunk által nem fogjuk tudni megteremteni.

PR
PR
Fizetett Promóció
- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más