8.7 C
Komló
2024. április 21.
spot_img
KezdőlapMinden másVáltozások január elsejétől

Változások január elsejétől

Nagyon sok jogszabály változik 2019. január elsejével. A Napi.hu összegyűjtötte ezeket, mi pedig kiválogattuk azokat, ami a legtöbb embert érintheti.

 

 1. Átalakul és szűkül a cafeteria szabályrendszere, megszűnik a legelterjedtebb elemek adókedvezménye. Az Erzsébet utalványt is kivezetik, csak a Széchenyi pihenő (Szép) kártya marad.
 2. Sokféle juttatás adómentessége megszűnik 2019-től: a lakáscélú munkáltatói támogatásé, a mobilitási célú lakhatási támogatásé, a kockázati biztosítás más személy által fizetett díjáé, és a diákhitel-törlesztéshez biztosított munkáltatói támogatásáé.
 3. A szakszervezetek által rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály is életbe lép: a dolgozó hozzájárulásával vagy kollektív szerződés mellett elrendelhető évi 400 túlóra, és a cégeknél akár 3 éves munkaidőkeret is alkalmazható, amely a túlórák kifizetését tolhatja ki.
 4. Átlagosan 30 százalékkal emelkedik a központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők bére.
 5. Az Aldi bruttó 300 ezer forint fölé emeli a kezdő pénztárosi, illetve logisztikai munkatársak bérét.
 6. Az esl (hosszabban eltartható) és az uht (ultrapasztőrözött) tejek forgalmi adója 18 százalékról 5 százalékra mérséklődik.
 7. Nagyot drágul a pálinka: 700 forinttal ugrik meg keddtől egy félliteres, 50 százalékos pálinka nagykereskedelmi ára, és a kiskereskedelemben ennél is nagyobb lesz a drágulás.
 8. Nő a kétgyermekes családok adókedvezménye – ha megvan az ehhez szükséges adóalapjuk.
 9. Az önmagukat ellátni nem tudó, súlyosan fogyatékos és tartósan beteg gyermekükről gondoskodó szülők esetében bevezetik a gyermekek otthongondozási díját, amelynek összege bruttó 100 ezer forint.
 10. Folyatódik az öregségi nyugdíjasoknál a korhatáremelés: 2019-ben már 64 év lesz a korhatár.
 11. 28 500 forint marad az öregségi nyugdíjminimum, az általános nyugdíjemelés 2,7 százalék lesz (az infláció viszont várhatóan meghaladja a 3%-ot is).
 12. Új rendszerben fogadják a betegeket a kórházak sürgősségi osztályain.
 13. Minden autóst érint, hogy elindul a Mabisz e-kárbejelentő applikációja, így az eddigi papíralapú nyomtatvány, a kék-sárga néven ismert baleseti bejelentő mellett lehetőség lesz az egyszerűbb és gyorsabb ügyintézésre is.
 14. Nőnek a tehergépjárművek útdíjai – az átlagos emelkedés 5,8 százalék. Legjobban a négytengelyes járművek gyorsforgalmi úton való haladása drágul, kilométerenként 6 forint 60 fillérrel.
 15. Január 1-től közel ötödével nő a cégek, intézmények állami áramtarifája és emelkednek a rendszerhasználati díjak is.
 16. A gazdálkodó szervezetek 2019. január elsejétől kizárólag cégkapun keresztül intézhetik elektronikusan adóügyeiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV).
 17. Nem drágul a tömegközlekedés: a MÁV, a Volánok és a BKK is tartják a jelenleg tarifákat. A szemétdíj összege is változatlan marad.
- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más