17.1 C
Komló
2024. június 25.
spot_img
KezdőlapMinden másSokan megfulladhatnak - tüntettek a kéményseprők

Sokan megfulladhatnak – tüntettek a kéményseprők

Tüntettek a kéményseprők hétfő reggel a Parlament előtt. Az ok: az állásukat és az emberek életét is féltik.

A kéményseprők hétfő reggel tüntetéssel tiltakoztak a kötelező kéményseprés megszüntetése ellen. A szakszervezet szerint sokan fognak meghalni szén-dioxid mérgezésben, amennyiben az országgyűlési képviselők elfogadják az erre irányuló törvényt.

Miért lenne rossz, ha megszűnne a kötelező kéményseprés?

Mert sokan nem fogják elvégeztetni a munkát, ami nagyon kockázatos. Azokban az országokban például, ahol önkéntesen működik az ellenőrzés, a balesetek száma többszörös.

Mi történik, ha nincs kitisztítva a kémény?

Ha tökéletlen az égés (mert például vizes a tűzifa), melléktermékek keletkeznek (pl. kátrány), amelyek a kémény falán lerakódva károkat (többek között kéménytüzet) okozhatnak. A legnagyobb problémát a szén-monoxid keletkezése okozza, amely a (részben) eldugult kéményből visszaszivárog a lakótérbe. A szén-monoxid súlyos oxigénhiányt okoz a szervezetben, károsítva az agyat, a tüdőt, a szívet. Tartós belélegzés esetén akár halálhoz is vezethet, de gyakran időben elkezdett kezelés mellett is maradandó károsodást okoz.

Ezért kell ellenőrizni és szükség esetén tisztítani a kéményeket. Az ellenőrzési folyamatról itt is olvashat.

Biztosan megszűnik a kötelező kéményseprés?

A Parlament november 6-án szavaz újra a törvényről, miután a köztársasági elnök nem írta alá törvényjavaslatot. Ha akkor is elfogadják a képviselők, akkor biztosan megszűnik.

Miért akarja a Belügyminisztérium megszüntetni a kötelező kéményseprést?

Mert az eddigi szabályok évenkénti, illetve kétévenkénti kéményellenőrzés lehetővé tételére kötelezték a családi házakban lakókat, ami adminisztrációs és időbeli terhet jelentett számukra. Illetve, mert szerintük az emberek önként is ellenőriztetik a kéményeiket.

Hogyan érinti ez a kéményseprőket?

A kormány ezzel a változtatással több száz kéményseprőtől veszi el a munkalehetőséget, ami közvetve több száz családot érint hátrányosan. A kötelező ellenőrzések, az úgynevezett sormunkák felszámolása miatt ugyanis számos kéményseprő feleslegessé válik. A szakszervezet elnöke korábban a Hír TV-nek azt nyilatkozta, amennyiben változtatás nélkül szavazzák meg a törvényt, akkor radikálisabb eszközökkel fognak az intézkedés ellen tiltakozni. A demonstrálók szerint a kormány egy korábbi döntése alól akarja mentesíteni magát: 2016. július 1-jén a katasztrófavédelem vette át a lakossági kéményellenőrzést. A szakmai szervezetek szerint azonban nem bírják a feladatot ellátni, ezért próbálják a helyzetet most így megoldani.

Fotó: pixabay.com CCO

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más