19.4 C
Komló
2024. június 25.
spot_img
KezdőlapMinden másSajnálat helyett mérjük fel, hogyan tudunk segíteni

Sajnálat helyett mérjük fel, hogyan tudunk segíteni

Az idősek napja a szépkorú emberek tiszteletéről szól.  Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október elsejét az Idősek Világnapjává. Ezen a napon (is) arra hívják fel a figyelmet, hogy az idős emberek sok törődést, odafigyelést igényelnek, hiszen ők évtizedekig gondoskodtak a felnövekvő generációról, most rajtunk a sor, hogy nyugodtabbá, szebbé, kiegyensúlyozottabbá tegyük a nyugdíjas éveiket.

 

Az idősödő embereknek számos problémája lehet, amely az évek múlásával csak fokozódhat, ezért legyünk figyelmesek, érezzük át a másik ember problémáját, de fontos, hogy sajnálat helyett gondolkodjunk racionálisan és mérjük fel, hogyan tudunk neki(k) segíteni lelkileg vagy a mindennapokban pl.: egy bevásárlással, elkísérjük az orvoshoz, elmegyünk a nagyszülőkkel kirándulni stb.

Ha visszagondolunk, akkor ezelőtt 20-30 éve még többgenerációs családok laktak együtt vagy legalábbis egymáshoz közel, ezzel is segítve a mindennapokat. A nagyszülők segítették a fiatalokat azzal, hogy sokszor meleg étellel várták haza őket munkából, az unokákra, dédunokákra is „rá tudtak” nézni. Ez a családmodell 2018-ban már igen ritka, hiszen a jobb megélhetés érdekében a fiatalok az ország másik részébe vagy külföldre költöztek, aminek a pozitív hatása mellett számos negatív is van pl.: a nagyszülők egyedül maradtak, ritkán vagy csak ünnepnapokon találkoznak szeretteikkel. A helyzet akkor válik igazán aggasztóvá, amikor a nagyszülők megbetegednek és ápolásra szorulnak. Ha a család nem tudja vállalni a gondozást az idős, kiszolgáltatott emberek idősotthonokba kerülnek. Természetesen ez csak akkor megoldás, ha az állami intézményben van elég férőhely, ha nincs, akkor van probléma, hiszen a magánúton működtetett otthonok díjait nem mindenki tudja megfizetni.

Városunkban is több olyan civil szervezet működik, (pl.: Új Nap Klub, Cukorbetegek Klubja, Légúti Betegek Komlói Egyesülete, Nyugdíjas Egyesület),  akik igyekeznek csökkenteni az időskorúak testi-lelki problémáit, segítséget nyújtanak egy betegségnél, és közös programokkal pl.: kirándulásokkal próbálják színesebbé, könnyebbé tenni a magányos emberek napjait.

Koros, idős, szépkorú, örökifjú

Ki számít idősnek? Általában a 60 év feletti emberekre már azt mondják, hogy idős, de a kamaszoknak már a 40-es generáció is az. Mi, a fiatalabb generáció, gondoljunk arra, idős korunkban nekünk is jól fog esni, ha valaki hoz egy meleg teát, vagy csak felhív telefonon és megkérdezi, hogy vagy. Az idős embereknél meg talán az egyik legfontosabb dolog, hogy ha testi, szellemi képességük megengedi, akkor igyekezzenek pozitívan megélni a napokat, engedjék be az új dolgokat az életünkbe ….

 

Óbecsei István: Szeressétek az öregeket 

Nagyon szépen kérlek titeket,
Szeressétek az öregeket.
A reszkető kezű ősz apákat,
A hajlott hátú jó anyákat…
A ráncos és eres kezeket,
Az elszürkült sápadt szemeket…
Én nagyon kérlek titeket,
Szeressétek az öregeket.

Simogassátok meg a deres fejeket,
Csókoljátok meg a ráncos kezeket.
Öleljétek meg az öregeket,
Adjatok nekik szeretetet.
Szenvedtek ők már eleget,
A vigasztalóik ti legyetek.
Én nagyon kérlek titeket,
Szeressétek az öregeket.

Ne tegyétek őket szűk odukba,
Ne rakjátok őket otthonokba.
Hallgassátok meg a panaszukat,
Enyhítsétek meg a bánatukat.
Legyen hozzájuk szép szavatok,
Legyen számukra mosolyotok.
Én nagyon kérlek titeket,
Szeressétek az öregeket.

Ők is sokat küzdöttek értetek,
Amíg fölnevelkedtetek,
Fáradtak ők is eleget,
Hogy ti módosabbak legyetek.
Ők is elfogadtak titeket,
Mikor Isten közéjük ültetett.
Azért én kérlek titeket,
Szeressétek az öregeket.

Ha majd az örök szeretet
Elhívja őket közületek,
Ti foglaljátok el a helyüket,
Mert ti lesztek majd az öregek.
S mindazt, mit nekik tettetek,
Azt adják nektek a gyerekek.
Azért előre intelek titeket,
Szeressétek az öregeket.

 

Fotó: pixabay.com

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más