Minden más

Régészeti leletnek számító kelta késsel üzleteltek a pécsi vásárban

Pécs – Régészeti leletre elkövetett orgazdasággal vádolja a Pécsi Járási Ügyészség azt a férfit, aki eladott egy kelta kést, és azt is, aki megvásároltaadta hírül a Baranya Megyei Főügyészség.

A vádirat szerint a 750.000 Ft értékű vágókés a Kr.e. III-II. századból származik, és az egy kelta sírtemető illegális feltárása, bolygatása során kerülhetett elő ismeretlen  helyről.

A díszített, vaskori kelta vágókést az ügy egyik vádlottja a pécsi vásárban vette meg ismeretlen személytől, majd az eladta a másik vádlottnak, akitől a Készenléti Rendőrség tavaly augusztusban lefoglalta.

Mindkét férfi tudott arról, hogy az általuk megvásárolt és értékesített kelta eredetű vágókés régészeti leletnek minősül, így az az állam tulajdona.

A vádlottak a kelta kés megszerzésével, értékesítésével orgazdaságot követtek el, amelyet a törvény 3 évig terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni.

Az ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a Pécsi Járásbíróság a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottakkal szemben büntetővégzés meghozatalával pénzbüntetést szabjon ki.

Hirdetés