Hírek

Polt Péter szerint politikai szereplő nem érintett a komlói költségvetési csalásban

Komló – Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő írásbeli kérdéssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez, miután beszámoltunk róla, hogy őrizetbe vettek egy helyi nagyvállalkozót költségvetési csalás gyanúja miatt.

A HVG írta meg, hogy Hadházy Ákos írásbeli kérdéssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez Komlóval kapcsolatban, miután megírtuk, hogy május közepén őrizetbe vettek egy helyi nagyvállalkozót költségvetési csalás gyanúja miatt.

Hadházy arról érdeklődött, hogy mely nyomozószerv jár el az ügyben, egyáltalán folyik-e nyomozás, illetve tartottak-e házkutatást, valamint mi a büntetőeljárás tárgya, minek a gyanúja alapján zajlik az.

Polt válaszában azt írta, hogy az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága folytat nyomozást “különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt”.

A nyomozás eredményeként május 11-én összehangolt, 16 helyszínt érintő eljárási cselekmények keretében a nyomozó hatóság kutatást tartott több komlói cég székhelyén, “azonban önkormányzati szervnél, intézménynél, illetve önkormányzati cégnél sem vagyont érintő kényszerintézkedés, sem más eljárási cselekmény foganatosítására nem került sor”.

Munkálatok a komlói buszpályaudvaron 2021. májusában.

Polt Péter azt is írta, hogy az ügyben eddig összesen 10 embert hallgattak ki, akik közül négyen letartóztatásban, hatan szabadlábon védekeznek.

Polt szerint a büntetőeljárás nem érint egyetlen olyan beruházást vagy projektet, amely részben vagy egészben uniós támogatásból valósult volna meg, illetve a rendelkezésre álló adatok alapján az ügyben nem érintett önkormányzati vagy parlamenti képviselő, illetve tisztségviselő sem.

Az Átlátszó nemrég írta meg, hogy a költségvetési csalás gyanújával érintett cég korábban több mint 3 milliárd forint értékben nyert közbeszerzéseket Komlón. A budapesti székhelyű Benkala Gyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaságot 2021. május 11-én vonták büntetőjogi intézkedés alá.

 

Nyitókép: Hadházy Ákos és Polt Péter. Forrás: MTI, 24.hu, Index.hu

Hirdetés